Бандит иска 200 бона за 3 отрязани пръста

Актуални новини
16:27 - 18 Януари 2022
2377
Бандит иска 200 бона за 3 отрязани пръста

Мъж поиска 200 000 лева след като останал без три пръста на едната ръка при инциденти в затвора. Сакатлъците, обаче, се случили преди 25 години.

Бившият пандизчия обвини администрацията на мястото за лишаване от свобода, че не е бил представен за освидетелстване от ТЕЛК и по този начин загубил години, през които можел да получава инвалидна пенсия.

Съдът в Кърджали разгледа на две инстанции жалбите на родопчанина, пише 24rodopi.

Трудовата злополука станала на 25 януари 1996 година. Докато излежавал присъдата си мъжът работил в мебелен цех към затвора в Стара Загора. На тази дата загубил два от пръстите си на дясната ръка. Две години по-късно в същия цех загубил и трети пръст.

За тези периоди не е ползвал отпуск по болест, а бил накаран да ползва годишните си отпуски. Към никой от тези два момента не е бил представен за освидетелстване пред ТЕЛК. Подал документи пред комисията едва през 2004 година, тоест година след като бил освободен от затвора. В исковата молба било посочено, че не са му били прочетени и спазени от инспектора в затвора правата и това е било направено незаконно, поради което търси за пропуснатото сумата в размер на 200 000 лв. Желае и от НОИ да му се заплаща пенсия от първата дата на инвалидизиране – 25.01.1996 г.

Според съда обаче, исковата претенция не е такава с правно основание чл.200 от Кодекса по труда, засягащ трудовите злополуки, защото потърпевшият не търси обезщетение за неимуществени вреди. Също така „не твърди, че са му били причинени физически и/или психически болки и страдания, нито претендира техния интензитет и продължителност“.