Бандит към адвокат: Кви пари? Ще ти запаля колата!

Ексклузивно
17:01 - 15 Май 2020
9212
Бандит към адвокат: Кви пари? Ще ти запаля колата!

Масова практика е адвокати да защитават престъпници, а накрая и да не могат да си вземат заработените пари, оплака се пред Lupa.bg виден столичен юрист. „Кви пари бе, вкараха ме в затвора, знам ти адреса, ще ти запаля колата“, била често срещаната реплика от осъдени бандити. 

От страх адвокатите или си наемали платени гаражи, или паркирали автомобилите си на километър от жилището си. Почти всяка година полицията се занимава с подпалена кола на адвокат. Когато ставало дума за палеж, ченгетата първо питали собственика: „Вие да не сте адвокат?“.

Пръв пострада юристът Петър Лупов от Велико Търново. Неизвестни фламбирали автомобила му, паркиран зад жилищен блок на ул. „Елин Пелин“. Пожарникари загасили огъня за минути, но на колата са нанесени значителни щети. Напълно са изгорели купето и багажникът, спасено е двигателното отделение. 

На 18 юли 2008-а Лупов бе пребит в кантората си с метална тръба от неизвестен мъж. Според полицията неуредени финансови взаимоотношения са най-вероятният мотив за двата случая. Лупов и неговият колега Пламен Луков защитаваха в съда интереси на акционери на бившата Тракиябанк, заради чиито искове бяха запорирани акциите на бившата банка "ДЗИ" пред продажбата й.

Името на Лупов нашумя след края на финансовата ревизия на ВиК "Йовковци", при която се оказа, че той и Луков са получили над 600 000 лв. за адвокатски услуги. В крайна сметка адвокатът бе убит с пет куршума пред гаража си във Велко Търново.

През лятото на 2014 година пламва мерцедесът на пловдивския адвокат Диян Колев. Колев представлява фенклуба на Локомотив Пловдив и води опозицията срещу собственика на футболния отбор тогава Коко Динев.

През ноември 2015 година пламва кола във Варна. Колата е на адвокат Иван Балабанов. Известният юрист е баща на новия председател на Общинския съвет във Варна Тодор Балабанов. Адвокатът е синдик на придобилото скандална популярност предприятие „Полимери" в Девня, собственост на бизнесмена Николай Банев.

Огнената стихия тръгва от предната част на единия от автомобилите, но пламъците толкова бързо се разгарят, че напълно изпепеляват и съседните два автомобила.

Две години по-късно пламва колата и на друг адвокат на семейство Баневи - Мирослав Стойков. Той представлява фирмите на Баневи в Бургаска област от дълги години. Стойков е юристът, който отстоява правата им в спора с Димитър Спасов-Каратиста за къмпинг "Каваци".

В началото на юли 2019 година джип „Мерцедес“ пламна часове след полунощ. Пожарът е станал на ул. „Трети март“, а сигналът за горящата кола е подаден в 2,32 часа. Джипът е собственост на софийска фирма, паркиран е бил пред къщата, в която е била квартирата на юрист на фирмата. 56-годишният софиянец е юрист, специалист по лицензи за хазарт и е работил за едно от казината в Свиленград.

Пламъците са унищожили напълно двигателя и предната част на колата. Изгорели са гумите, бронята, а предното стъкло се е пръснало от високата температура. На мястото са извършени два огледа от криминалисти, по първоначални данни става въпрос за умишлен палеж.

От доста време сред хората битува мит: "Не ги жалете адвокатите, те са пълни с пари", но всъщност се оказва, че да работиш професията изобщо не е спокойна работа. 

Освен посегателства над коли и имоти, те често са зверски пребивани. Столичният юрист признава, че колегите му още като почвали даден случай, знаели дали ще получат възнаграждение от клиента си, или не. Често те поемали даден процес заради имиджа, а не заради финансова изгода.

"Мит е, че богатите плащат, напротив, по-скромните разбойници намират начин и се разплащат, мен най-често са ме завличали богаташи", признава юристът.