Банев върти далавери и от затвора

Олигархът е превърнал килията си в своеобразен офис – при него е върволица от адвокати

Актуални новини
09:00 - 18 Март 2019
4591
Банев върти далавери и от затвора

Николай Банев се е разделил тихомълком със земята си в красивата местност Иракли, показа проверка на Lupa.bg. Сделката е станала без особен шум на 30 септември миналата година. Продажбата е извършена от синдик. 

Олигархът купува имота преди години, като намеренията му са да вдигне огромен голф-комплекс. Първоначалният план е той да се разгъне върху 1500 дка. Както е известно обаче, Банев изобщо не обича да плаща. Затова и грандиозният план лека-полека се свива, докато накрая напълно се проваля.

Преди да се стигне до тази развръзка, служители на Банев ударно изкупуват от местните собственици ниви и лозя до плажа, при това на доста атрактивна цена. Великият приватизатор обаче решава, че инвестицията е прекалено скъпа.

„Купувахме земята буквално за жълти стотинки, да кажем по лев за квадратен метър – може би 3-4 пъти под пазарните цени, но за Банев това беше голяма скъпотия – припомнят си запознати с историята. – Искаше му се да плащаме по 40-50 стотинки за земя, която е на метри от морето. Така били правили тарикатите, той не бил балък да плаща такива пари – това бяха думите му.”

В крайна сметка вместо 1500, са купени само 400 декара. Голф-комплекс също не е построен, а ценният имот е вкаран като апортна вноска в „Полимери Инвест”. Когато се създава тази дъщерна фирма на „Полимери”, тя поглъща всичко свободно в този момент от империята на Банев – земи, сгради, производствени мощности и т.н. Целта е компанията да има голям капитал и да се вземе голям заем. С него Николай и Евгения Баневи уж ще правят завод за хлор и натриева основа. Оказва се обаче, че 168 сгради и съоръжения, собственост на „Полимери“ за над 25 млн. лева, са били действително вкарани в „Полимери Инвест“, но веднага след това са заличени от имотните регистри. Така тихомълком са били подготвени за събаряне, припомнят си отлично запознати.

До 7 септември 2011 г. мажоритарен собственик на „Полимери Инвест” е едноименната компания „Полимери“. В края на 2012 г. „Полимери” е вече във фалит. Химическият гигант има огромни дългове и му е назначен синдик.

Въпреки това Евгения Банева обяснява наляво-надясно, че целта на операцията по прехвърлянето на имотите и съоръженията, е в Девня да бъде изграден нов завод, за който дори била осигурена инвестиция от над 100 млн. евро. Той щял да преработва солна луга от находище в Провадия и да произвежда 60 хил. тона хлор и 67 хил. тона сода каустик.

Нищо подобно, разбира се, не се случва. Напротив, семейство Баневи започва за реже инсталациите, тръбопроводите, машините и сградите на „Полимери”. Всичко става на скрап.

През 2014 г. фамилия Баневи правят опит да обявят и новата фирма „Полимери Инвест” в несъстоятелност. За тази операция  разчитат да им помогне скандално известната съдия Румяна Ченалов. Тя приема, че дружеството дължи 40 млн. евро по договор за заем на фамозната Банева офшорка „Хънтли Оуварсийз Трейдинг Корпорейшън” от Панама. Милионите уж били постъпили по сметка на дружеството!

Освен това „гнилата ябълка” Ченалова се опитва да назначи и временен синдик на „Полимери инвест” АД. На това обаче остро се противопоставя Варненският Окръжен Съд и „заверата” не се осъществява.

Юристката със силикон в устните, която първо се прочу покрай делото „Октопод”, през това време вече се е прехвърлила в Търговското  отделение на Градския съд. Делата в него, както е известно, стоят далеч от погледа на медиите, което е голямо предимство, особено за някои частни случаи. При „случайното разпределение” делата на Банев се оказват винаги на бюрото на Ченалова.

Дали двамата се познават лично, няма никакво значение. Известно е, че преди да се появи в столичната Съдебна палата, Ченалова работи дълги години като юрист в Стара Загора. А това е родният град на Евгения - третата съпруга на олигарха и за пореден път кандидатка за европарламента, макар и от килията.

Баневи едва ли са недоволни от решенията на Ченалова в онези години. Според източниците ни с различни процедурни хватки тя успешно спряла разпродажби на доста имоти на олигарха. По този начин е блокирано изплащането на негови задължения към цял куп кредитори - частни лица, държавни институции и кой ли още не. Ощетени от олигарха се оплакват, че жалбите им срещу него умишлено са укривани и не са разглеждани в продължение на 80, 90, дори и на 224 дни. Това също е ставало на бюрото на Ченалова, подчертават те. По този начин мошеника печели време, за да прехвърли имоти и собственост в други дружества.

Планът на Банев да обяви в ликвидация „Полимери Инвест” обаче се проваля. Той е осуетен от тогавашния синдик Иван Балабанов. Така след дълги години влачене из съдебните зали се стига до 2018 г., когато новият синдик на „Полимери” вече е друг юрист – Драгомир Григоров.

В края на септември той продава имота в Иракли. Новият собственик е софийска фирма, с представител Добрин Иванов. Платени са близо 1,8 млн. лева, но компанията не може да влезе във владение.

От друга страна, синдикът и Варненският Окръжен съд не разпределят парите, дошли от тази продажба, на кредиторите на „Полимери инвест”. Става въпрос за заплати на бивши служители, пари на охранителна фирма, дежурните за Баневи колосални задължения към НАП и други. Причината е много проста – макар и в килията, Николай Банев обжалва постановлението за възлагане на имотите на купувача. Това, че е в ареста, не е никаква пречка пред олигарха.

„Напук на закона, Николай Банев е превърнал килията си в своеобразен офис – обясняват запознати. – Пред вратата му чака опашка от адвокати, половината му ден минава в делови срещи. Само дето няма секретарка и компютър, въпреки че ролята на асистенти изпълняват част от надзирателите срещу прилично възнаграждение. Няма друг ВИП затворник с такива привилегии! Затова не е чудно, че макар и зад решетките, той движи с пълна сила делата си навън.” През ден-два се появяват и негови невчесани мисли на страницата му във Фейсбук, която се поддържа от един от адвокатите му.

Въпросът е обаче докога прокуратурата ще търпи това. И докога кредиторите ще чакат търпеливо да получат парите си?

В същото време това, което е останало от „Полимери Инвест”, изтича под една или друга, при това законна форма. Например, говори се, че синдиците вземали хонорари от 300 000 лв. през 2018 г. и 250 000 лева през 2019 г., освен заплатите, които не падат под 3000 лева месечно.

Как ще завърши тази сага, предстои да видим. Засега е ясно, че Варненският Окръжен съд стои с вързани ръце. При това вързани от арестанта Николай Банев...