Bank of England: Брекзит вече ни струва £800 млн. на седмица

Икономисти предупреждават, че разводът с ЕС няма да доведе до намаляване на лихвените проценти

Свят
17:12 - 14 Февруари 2019
1755
Bank of England: Брекзит вече ни струва £800 млн. на седмица

Брекзит вече струва на британската икономика 40 милиарда британски лири годишно или по 800 милиона лири на седмица, изчислили са водещи икономисти от Bank of England. Според тях за периода след референдума за излизане на Великобритания от ЕС държавата е загубила 2% от БВП. При това в период, в който не е имало значителни икономически събития в страната, отбелязват експертите.

Загубите не се дължат на промени в търговските отношения на Великобритания с ЕС, а са свързани с очакванията за бъдещи промени и несигурност. Компаниите са информирали централната банка, че страховете от Брекзит са засегнали инвестициите, като много от тях са намалили плановете си за разширяване. Ситуацията вероятно ще придобие още по-драматични измерения при излизане на Великобритания от ЕС без сделка. Обединеното кралство трябва да напусне ЕС след 7 седмици.

Изявлението на Bank of England идва само седмица след като финансовата институция намали прогнозите си за растеж за следващата година и заяви, че вероятността от рецесия през 2019 г. е около 25%. 

Междувременно холандският премиер Марк Рюте сподели в интервю за испанската преса, че Брекзит ще направи Великобритания посредствена икономика, която ще бъде "твърде малка, за да се появи на световната сцена самостоятелно".