Банки бавят плащания към Русия за доставки на петрол

Русия
11:20 - 29 Март 2024
1449
Банки бавят плащания към Русия за доставки на петрол

Руски петролни компании с месеци не могат да получат плащанията за доставки на петрол, тъй като банки в Китай, Турция и Обединените арабски емирства бавят или спират паричните преводи. Причината – опасения, че финансовите институции може да попаднат под санкциите на САЩ. Това съобщават източници от банковия и търговския сектор, цитирани от „Ройтерс”. 

През последните седмици няколко банки са увеличили своите изисквания, за да извършат операции, наредени от клиентите им. Финансовите институции са започнали да изискват от своите клиенти писмени гаранции, че нито едно физическо лице или фирма, участвали в сделка, заради която се извършва даден паричен трансфер, не попадат под санкциите на САЩ. Това е довело до забавяния на плащания, свързани с руски петролни сделки, или дори до пълната им отмяна.

На този фон приходите на Кремъл намаляват, което отслабва възможностите на руските власти да водят войната в Украйна. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че „съществуват проблеми с плащанията”. Той каза това пред журналисти в отговор на въпрос дали са достоверни съобщенията, че китайски банки забавят паричните преводи по сделки с петрол.