Банки се уплашиха от бума на изкуствения интелект

Рискът е финансовите институции да станат по-зависими от малък брой технологични компании

Новини
12:43 - 07 Юни 2024
2025
Банки се уплашиха от бума на изкуствения интелект

Бумът при внедряването и използването на изкуствен интелект ще увеличи зависимостта на банките от големите американски технологични компании и ще създаде нови рискове за сектора, смятат европейски банкови мениджъри, цитирани от Ройтерс и БТА.

Изкуственият интелект навлезе дълбоко в банковия сектор през последната година и се ползва активно за откриване на измами и в борбата с пране на пари.

На форум в Амстердам, обаче, банкови мениджъри изразиха опасения, че мащабът на компютърна мощ, необходим за поддръжката на изкуствения интелект, ще направи банките още по-зависими от малък брой технологични компании.

Главният анализатор на ING Бахадир Йълмаз заяви пред Ройтерс, че очаква настъплението на големите технологични компании да се засили. По думите му зависимостта от малък брой такива компании е "един от най-големите рискове. Според Йълмаз европейските банки в частност трябва да се опитат да балансират, за да не се окажат пред свършен факт със само един възможен доставчик.

Великобритания миналата година, например, предложи да регулира сериозната зависимост на финансовия сектор от външни технологични компании като Microsoft, Google, IBM и Amazon. Регулаторите се опасяват, че евентуален срив в облачен сървър би причинил сериозни проблеми при много финансови институции.

Главният изпълнителен директор на френския стартъп в сектора на изкуствения интелект Mistral AI, своеобразен френски отговор на OpenAI, Артур Менш заяви, че е налице синергия между генеративните ИИ продукти и финансовите услуги. По думите му в сектора има сериозни възможности за развитие.