Банките пак вдигат такстите през януари и февруари

Само една от тях обосновала новото повишение

Икономика
14:55 - 09 Януари 2020
2021
Банките пак вдигат такстите през януари и февруари

Повишаването на банковите такси продължава, очакват се такива и в средата на януари, както и от февруари, пише OFFNews.

Според изданието увеличение предстои в Експресбанк, Първа инвестиционна банка (ПИБ/FiBank), Централна Кооперативна банка (ЦКБ), Българо-американска кредитна банка (БАКБ), Зираат банк и Интернешънъл Асет Банк.

Единствено от Експресбанк обаче дали обяснение какво налага новото увеличение. Ето и отговорът им: 

"Увеличения на такси се предприемат след извършване на анализ по отношение на себестойността както на всяка конкретна услуга, така и на съвкупност от услуги, т.е. приходите от предоставяни на клиентите услуги да са достатъчни за покриването на разходите за предоставянето им. Всяко увеличение на такси е продиктувано от нараснали оперативни разходи за банката, в т.ч. свързани с изпълнението на регулаторни изисквания и подобряване сигурността на банковите системи. Ценовата политика на Експресбанк е израз на приоритетите на банката – запазване конкурентно предимство в едни услуги (например банковите пакети START, SMART и Prestige) и увеличаване на таксите за други, които не развиват в достатъчна степен ползването на дигитални услуги. За клиентите-ползватели на банкови пакети, които представляват значителна част от общия брой клиенти, ще има единствено намаление за ползването на платежни услуги."

Нетният банков доход от лихви в ЕКСПРЕСБАНК за 2018 г. е 164,279 млн. лева или 62% от общата печалба, от такси и комисиони – 56,370 млн. лева. Таксите и комисионите в ЕКСПРЕСБАНК формират 22% от общия доход.

Нито една от другите банки не отговорила и не обосновала решението за по-високи такси. 

Оригиналният текст на колегите от Оffnews ТУК