Банките у нас: Предстои ни по-тежка криза от онази през 2008 г.

От кредитната ваканция ще се възползват само добросъвестните платци

Актуални новини
10:25 - 06 Април 2020
4021
Банките у нас: Предстои ни по-тежка криза от онази през 2008 г.

Eпидемията с COVID-19 ще донесе по-големи финансови щети, отколкото финансовата криза от 2008 г. Това сподели председателят на Асоциацията на банките Петър Андронов пред Нова тв.

Блокирането на редица сектори от икономиката носи изключително тежки последствия, тъй като там не се генерират никакви приходи в продължение на седмици и дори месеци.

Банковият сектор у нас все пак продължава да е добре обезпечен, като не се очакват съществени промени в състоянието му, коментира Андронов.

Предвижданият мораториум на кредитите ще има няколко аспекта. “Ако имаш застраховка, тя ще покрие кредита. С мораториума даваме възможност на онези хора, които минават през труден период, за да не им се развали кредитната история“, обяснява финансистът. “Изборът е много важен. Трябва да имаш предвид колко високи са шансовете ти да се справиш с предизвикателството“.

Облекченията няма да обхванат фирмите за бързи кредити и в същото време извън мораториума ще останат хора с лоша кредитна история в миналото. Правото да се възползват ще имат само добросъвестните платци, върху които се крепи целия банков сектор у нас и по света.