Банковият обирджия от Сливен пробва да излезе от затвора

Стефан Стефанов, който простреля охранител и държа 40 часа заложници в „Инвестбанк“, се поправил в пандиза

Новини
13:05 - 06 Април 2019
2130
Банковият обирджия от Сливен пробва да излезе от затвора

Банковият обирджия от Сливен Стефан Стефанов, който през пролетта на 2011 г. нахлу въоръжен и маскиран в клон на „Инвестбанк“, простреля охранителя Станчо Станчев и държа 40 часа в плен служители на трезора, преди да се предаде, стана поредният осъден престъпник, опитващ се да излезе предсрочно от затвора.

Преди дни 35-годишният Стефанов е внесъл чрез адвоката си молба до Софийския градски съд за предсрочно освобождение. Според закона, всеки бандит, излежал половината от присъдата си, има право да търси амнистия от съда, стига да даде убедителни доказателства, че се е поправил. 

Стефанов бе осъден на 15 години затвор за неуспешния банков обир и продължителната заложническа драма, като вече е излежал 8 години от присъдата си. Банковият обирджия лежи в затвора в Кремиковци, където е бил преместен неотдавна, защото приятелката му е в София и по-лесно може да му ходи на свиждания.

Сред един от мотивите, посочен в молбата на Стефан Стефанов за пускането му на свобода е, че той е оказал съдействие на МВР при заложническата драма в банката и доброволно е пуснал шестте държани в плен служителки на „Инвестбанк“. Освен това нямал в досието си други криминални прояви, а пък в затвора нито един път не нарушил вътрешния правилник. 

Съдът все още не се е произнесъл по молбата на Стефан Стефанов. Юристи обаче пророкуваха, че магистратите ще му откажат предсрочна свобода.