Банкси загуби права върху своя творба

Компания за поздравителни картички твърди, че заради анонимността на твореца може да използва негов графит

Новини
16:10 - 17 Септември 2020
3015
Банкси загуби права върху своя творба

Запазената марка на прочутия уличен артист Банкси е изложена на риск, след като творецът изгуби правата си върху творба пред Службата на ЕС за интелектуална собственост, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Банкси загуби дело срещу компанията за поздравителни картички "Фул калър блек". Тя твърди, че заради анонимността на твореца може да използва графитът му на мъж, който хвърля цветя вместо граната, който е изрисуван върху стена в Ерусалим.

През 2014 г. "Пест контрол офис", които представляват Банкси, успешно кандидатстваха за европейска запазена марка на изображението, но тази седмица европейската служба я отне след двегодишен спор, припомни британският в."Гардиън".

Състав на службата на ЕС за интелектуална собственост се произнесе срещу художника, защото той не може да се определи като безспорен притежател на произведенията, тъй като идентичността му остава в тайна. Според магистратите искът на Банкси за запазена марка на произведението, известно като "Любовта е във въздуха", е бил мотивиран от лоши намерения и правата, получени от художника върху творбата, се отнемат.

"Банкси е избрал да остане анонимен и в повечето случаи да рисува графити върху собствеността на други хора, чието разрешение не е получил, вместо да рисува върху платна, които са негова собственост", поясниха от службата.

През октомври 2019 г. Банкси отвори магазин за сувенири в Южен Лондон, който обаче търгува само онлайн. Художникът обяви, че прави магазина "с възможно най-непоетичната причина да се прави изкуство" - спорът за търговската марка. "Една компания за поздравителни картички оспорва запазената ми марка върху моето изкуство. И се опитва да арестува името ми, за да може да продава законно своите стоки с марка Банкси", каза художникът тогава.

Според европейската служба в магазина се предлагат "непрактични и обидни" продукти, сред които дискотопки от използвани полицейски каски, както и реплика на бронежилетката, носена от Стормзи при участието му на фестивала в Гластънбъри през 2019 г.

Тримата магистрати, разгледали случая на Банкси, обявиха, че според тях "той не възнамерява да използва запазената марка като марка за търговски стоки, а само, за да заобикаля закона. Тези действия са несъвместими с честните практики". Според адвоката на компанията за картички Арън Милс, решението на магистратите може да означава, че и другите търговски марки на Банкси са изложени на риск.