Банов има екшън план, не стана ясно какъв е

Културата понесе тежък удар покрай коронавируса, призна министърът и обяви, че тази година фестивали няма да има

Актуални новини
09:22 - 26 Март 2020
2515
Банов има екшън план, не стана ясно какъв е

Ние имаме екшън план, имаме възможност за преструктуриране на средства, да отворим програми за обезпечаване и подпомагане както на директно самонаети лица през проекти, така и за реализиране на техни спектакли. Това обяви министърът на културата Боил Банов пред БНТ, без обаче да навлиза в конкретика и да съобщава за конкретни суми, както това вече направиха негови колеги в Европа.

Около 7 млн. лв ще са необходими за сектора на изкуството по време на извънредното положение и до 16 млн., ако ситуацията остане непроменена до края на годината. Това изчислиха независимите артисти по пород кризата с коронавируса.

Правим сериозни анализи, за да проучим лицата, които имат необходимост от спешни мерки, защото едно е в държавния сектор, а друго са самоосигуряващите се лица, които понасят най-тежкия удар, добави той.

"Секторът е изключително засегнат. Всички, които се занимават с изкуства, с месеци се подготвят за нещо, в един момент всичко това отпада - това е тежък удар", каза още Банов и добави, че дългосрочното планиране е нарушено.

По думите му самостоятелният подход на държавите показва и създава усещане на дисбаланс. "Това не бива да се допуска в културата", обясни той.

"Трябва да се проведе час по-скоро среща на министрите на културата на ЕС, защото проблемите са сходни. Най-големите загуби са от представленията, които не можаха да се състоят", добави министър Банов 

За съжаление, в момента всеки може да си позволи да бъде популист - да говори неща, които не знае как ще се случат, коментира Боил Банов.

При всички положения, ние ще преведем нашите хора на другия бряг, увери министърът на културата. По думите му, е наивно да се мисли, че тази година провеждането на фестивали може да се случи.