Банов към шефа на БНР: Как така си решавате еднолично и ме обвинявате?

Двамата опоненти най-после проведоха среща онлайн

Новини
20:41 - 28 Октомври 2020
1784
Банов към шефа на БНР: Как така си решавате еднолично и ме обвинявате?

Боил Банов и шефа на БНР Андон Балтаков най-сетне проведоха разговор, макар и онлайн. Министърът на културата изригна остро:"Ако Андон Балтаков не изтегли оставката си, СЕМ ще трябва да я гласува следващата седмица."

Ще върнем поправките в медийния закон, ако обществото ги подкрепи, заяви Банов в края на емоционалния видеоконферентен разговор, продължил 31 минути.

Инициативата за диалога бе на Банов, след като Балтаков хвърли оставка преди седмица.

Шефът на БНР обясни, че текстовете по закона, по които той и експерти от радиото са работили през лятото, са премахнати, а оценката му за промените е включена в друг законопроект.

Става въпрос за 8 текста, които са отпаднали от предложения за обществено обсъждане вариант за медиен закон. Те се отнасят до увеличаването на мандатите на генералните директори на БНТ и БНР от 3 на 5 години и до уеднаквяването им с мандатите на управителните съвети. В момента според сега действащия закон Балтаков управлява с управителен съвет, избран от предишния шеф на радиото Светослав Костов, свален предсрочно от поста си заради спирането на програма “Хоризонт”. УС обаче е с отделен мандат, който няма как да бъде прекратен.

Точно тези предложения бяха премахнати от проекта за нов медиен закон, след като през юли председателят на Комисията по културата и медиите Вежди Рашидов внесе подобни текстове, но те предизвикаха обществено недоволство и подписка от видни интелектуалци, обясни Банов. Той допълни, че същевременно нов медиен закон трябва да има, за да приведе частта за фонд “Радио и телевизия” в съответствие със Закона за държавния бюджет, а финансирането на БНТ и БНР да не противоречи на правилата за държавна помощ. В противен случай страната ни може да бъде глобена от Европейската комисия.

“Не съм бил против текстовете за мандатността. Личното ми мнение е, че мандатите трябва да бъдат удължени”, каза още Банов.

“Не бях уведомен, че през август вашите хора са решили да изтрият тези текстове. В противен случай бих дал друга оценка на проектозакона”, заяви Балтаков. По думите му общественият натиск, продължил 24 часа, не е оправдание да се махнат основни текстове, които са свързани с управлението на обществените медии у нас.

“Махнете ги тия мандати. Дължината им не е толкова съществена част от цялостната концепция за управление на БНТ и БНР. Това за мен е политическа игра”, каза още Балтаков.

Банов обясни, че в момента има обществено обсъждане. “Ако има обществен консенсус, гарантирам, че ще върна тези текстове”, каза той

“Нямам ви доверие”, отвърна обаче Балтаков с обяснението, че в министерството са решили да вземат параграфи от неговата оценка и да премахнат важни предложения.

“Какво значи решавате си. В живота си никога не съм си позволил да решавам нещо еднолично. Как така ще ме обвинявате”, избухна Банов.

Малко след това тонът на дискусията се успокои, но според Балтаков двамата продължават да са на различни позиции и няма как да бъде постигнато съгласие.

Министърът предстои да се срещне с генералния директор на БНТ днес, както и със Съвета за електронни медии. Ако всички подкрепят промените за мандатите, те наистина щели да бъдат върнати в проектозакона, казаха запознати пред “24 часа”.

Същевременно ако Балтаков не изтегли оставката си до 1 ноември, каквото е неговото предложение за прекратяване на управленския му договор, другата седмица СЕМ би трябвало да я гласува. Ако бъде приета, съветът ще започне да организира нов конкурс за шеф на БНР.