Банов проверява дали яйцата са повредили фасадата на парламента

Актуални новини
22:10 - 24 Август 2020
2607
Банов проверява дали яйцата са повредили фасадата на парламента

Министерство на културата започва проверка дали фасадите на Народното събрание и на МВР са увредени, след като протестиращи хвърляха по тях яйца и домати. Двете сгради са емблематични, а тази на парламента е и паметник на културата.

Проверката е по сигнал на сдружение “Зограф”. То поиска министърът на културата Боил Банов да наложи глоба в размер на 60 000 лева на сочените за основни организатори на протестите - Арман Бабикян, адвокат Николай Хаджигенов и проф. Велислав Минеков от т.нар. Отровно трио, заради хвърлянето на домати и яйца по двете знакови сгради в столицата.

Сдружение “Зограф” изпрати до медиите две отворени писма. Първото е от 16 август, в което се настоява Инспекторатът за опазване на културното наследство в Министерството на културата да състави акт за административно нарушение на Бабикян, Минеков и Хаджигенов, защото именно те са призовавали за замерянето на Народното събрание с яйца и домати. Сдружението се позовава на чл. 200а от Закона за културното наследство, според който има глоба от 15 до 30 хиляди лв. за всеки, унищожил или повредил културна ценност.

Второто писмо е пратено в неделя и в него се твърди, че е увредена сградата на МВР.

Вече 47 дни протестиращите почти всеки ден обстрелват с домати и с яйца сградата на Министерския съвет на "Дондуков" 1.

Същевременно тази вечер пред НДК започна подписка срещу блокадите в столицата. Исканията на гражданите са освобождаване на кръстовищата и връщане на нормалния ритъм на живот в града. По думите им повече от месец по този начин в столицата се извършват престъпления и се погазва Конституцията на Република България. Те настояват да се възстановят редът и законността.

Недоволните граждани са подготвили и сигнал до прокуратурата за извършени нарушения на обществения ред.