Банов се разходи из двореца на Константин Велики

Археологическият комплекс минава на местно управление от Костинброд

Общество
22:46 - 27 Август 2019
7348
Банов се разходи из двореца на Константин Велики

Министърът на културата Боил Банов обеща дворецът на император Константин Велики - "Скретиска" - в община Костинброд да мине на местно самоуправление.

Той увери поканилите го на посещението - кметът на Костинброд Трайко Младенов, заместник-кметът по култура в общината Александър Ненов и Борислав Борисов, кметът на село Петърч, че това ще се случи в най-скоро време.

Общинските представители, от своя страна, обясниха на министъра, че, Костинброд има визия за опазването и популяризирането на обекта като значим паметник на европейското и световно културно и историческо наследство.

Археологическите останки на двореца на император Константин Велики са открити на територията на община Костинброд още през далечната 1973 година. Комплексът на резиденцията е най-значителният сред сродните по предназначение комплекси, известни на днешната територия на България. Той е един от най-големите комплекси - резиденции, известни в Римската империя. Дължината му е около 140 метра, максималната му ширина е не по-малка от 110 метра, като общата му площ надхвърля 20 дка.