Банско – бастионът на Цветанов, падна в ръцете на БСП

Ексклузивно
15:28 - 28 Октомври 2019
5434
Банско – бастионът на Цветанов, падна в ръцете на БСП

ГЕРБ претърпя сериозна загуба в Банско, след като един от отличниците в партията – Георги Икономов, не можа да се пребори за трети мандат и бе надвит, макар и с малко, от независимия кандидат, подкрепен от БСП, Иван Кадев. Още на първи тур Кадев успя да спечели 51.71 на сто от гласовете. Той е подкрепен от 4 410 избиратели от общината, сочат данните на ЦИК при 100 % обработени протоколи.

На второ място остава досегашният градоначалник Георги Икономов от ГЕРБ, който управлява курортния град в продължение на два мандата. За Икономов, който бе депутат и е общински ръководител на ГЕРБ – Банско от основаването ѝ, са гласували 3 328 гласоподаватели или 39.02 процента. През целия изборен ден в Банско се отчиташе изключително висока избирателна активност. До последно се очакваше балотаж между двамата кандидати, но в крайна сметка местният вот в общината приключи още на първи тур.

Иван Кадев е дългогодишен служител в структурите на МВР, бивш ръководител на РПУ-Банско и бивш областен директор на ДАНС, както и доскорошен секретар на курортната общината.

Планинският град дълги години бе бастион на ГЕРБ, а доскорошният зам.-председател Цветан Цветанов имаше особен афинитет към Банско и към местната структура на партията. Малко преди да напусне всички постове в парламента и в ГЕРБ, доскорошният втори в управляващата партия, надъхвайки местния партиен актив, заяви, че ръководството на партията стои твърдо зад кмета на Георги Икономов.

„Сигурен съм, че структурата на партията в Банско ще продължи да бъде една от първите в страната и ще спечели отличен резултат на местния и европейския вот догодина”, каза Цветанов точно преди година по време на коледно тържество в курорта, когато нищо не предвещаваше скандала „Апартаментгейт” и оставките му след няколко месеца. „Изпращаме изключително успешна 2018 година и за нас е голяма чест да го направим с един голям приятел на Банско - Цветан Цветанов”, заяви тогава Икономов и припомни, че общинската организация на ГЕРБ в Банско до този момент все още няма загубени избори.

Сега ГЕРБ губи кметския стол в града, макар че остава първа сила в местния парламент. ГЕРБ получи 36,3 %, следвана от НДСВ с 28,1 на сто. На трето място е ВОЛЯ с 13,7 %, местната коалиция ВМРО-КП Алтернатива на гражданите получава 10,3 %, БСП едва 10,2 %.

Източници на Lupa.bg твърдят, че след изборната си загуба най-вероятно Георги Икономов ще се раздели с поста си общински лидер на ГЕРБ. Дни преди вота премиерът обяви, че „след изборите ще доизчистим партията, навсякъде, където има нужда". Това е знак за очаквани промени в структурите, които бяха особено верни на Цветан Цветанов, тълкуват думите на Борисов запознати с партийните игри в ГЕРБ.

Досегашният кмет Георги Икономов залагаше в двата си мандата на борба за т.нар. втора кабинка в Банско. Икономов нееднократно е провеждал срещи по въпроса с управляващите, в т.ч. с премиера Бойко Борисов. Зад лобито му застана и Цветан Цветанов. „Банско е № 1 и ще остане №”, заяви бившият втори миналата година при официалното откриване на Сезон 2018/2019 в курорта в присъствието на представители на концесионера "Юлен" АД, депутати, зам.-министри, както и на петкратния носител на Световната купа по ски алпийски дисциплини Марк Жирардели.

На снимката горе:
Георги Икономов награждава
Иван Кадев, който бе местен
полицейски шеф и
секретар на Община Банско