Барабанният фестивал в София се завръща на 15 май

Sofia Drum Fest посреща наши и чуждестранни талантливи барабанисти

Култура
15:49 - 14 Май 2022
2665
Барабанният фестивал в София се завръща на 15 май

Sofia Drum Fest се завръща след двугодишна пауза, породена от пандемията. Единственият ежегоден барабанен фестивал в България ще се проведе тази неделя, 15 май, на нова локация - Гриндхаус Скейтклуб (Grindhouse Skateclub) на бул. „Цариградско шосе“ 73, като участниците ще свирят на две сцени, една на открито и една на закрито.

За пръв път фестивалът ще има двама международни участници в лицето на барабанистите на Nile и Septic Flesh - George Kollias и Kerim Lechner “Krimh”. Преди тях на сцената ще се качат: Боян “Бонзи” Георгиев (Odd Crew), Мартин Профиров (P.I.F., REWIND!, Силует), Ненчо Стефанов “NinYo”(Тома, Торнадо) и Михаела Найденова (KhanЪ, Ember & Dust).

Вратите ще отворят в 15:00 ч., като със самото отваряне на вратите ще започне signing session и всеки желаещ ще може да се докосне до George Kollias и Kerim Lechner “Krimh”, както и всички други участници на фестивала, който ще започне час по-късно, точно в 16:00 ч.

Всичко ще приключи в 22:00 ч., за да няма възрастови ограничения, като деца под 10 години ще влизат безплатно.

George Kollias ще закрие Sofia Drum Fest 2022. Артистът, който постави Балканите на световната барабанна сцена, превръщайки се в един от най-добрите екстремни барабанисти в света и разбира се и един от най-добрите преподаватели.
DVD-та му и школите му: Intense Metal Drumming & The Odyssey of Double Bass Drumming се смятат за едни от най-добрите в жанра и са помогнали на стотици барабанисти по целия свят да оправят техническите си проблеми в ръцете и най-вече в краката.

Човекът представил пред света Swivel техниката ще говори за начините си на свирене, вижданията си за музиката, какво го е инспирирало да хване палки за пръв път, но и за тайните на успеха му и как е изградил безупречната си техника по начало. Естествено ще отговаря на въпроси от публиката и ще ни изсвири някои от любимите си мелодии.

Kerim "Krimh" Lechner - австрийската метъл машина, по-известен като Krimh ще е вторият международен артист на Sofia Drum Fest 2022. В клиниката си ще поговори за начина си на свирене, вижданията си за музиката и разбира се, бидейки един от най-бързите и в същото врене силно-свирещи метъл барабанисти в наши дни - техниката в ръцете и краката си. Ще се фокусира и върху теми като ‘колко е важна ролята на социалните мрежи’ и ‘как да си изградим име в музикалния бизнес’. Естествено ще отговаря на въпроси и ще ни изсвири едни от любимите си парчета.

Боян "Бонзи" Георгиев - Бонзи или както е по-известен като Бонзи от Odd Crew e основната движеща сила на цялото събитие, той е и единственият ежегоден участник (поне засега). Този път ще ни изсвири няколко песни от предстоящия да излезе малко по-късно през май нов албум на Odd Crew, ще говори за процеса на композиране и записване на материала, както и за различните си концепции за упражняване на отделните компоненти от свиренето на барабани - техника в ръцете и краката, различните захвати на палката, трите основни позиции на matched grip(немска, френска и американска), координация, звукоизвличане и тайминг. Естествено ще отговаря и на неудобни въпроси от публиката.

Боян "Бонзи" Георгиев е роден в семейството на Васко Кръпката - музикант и фронтмен на първата българска блус група. Първите си стъпки в музиката прави още като невръстно дете. На 1-ви август 1998 г. започва съвместният му път с Васил Първановски, Мартин Стоянов и Васко Райков, с които до ден днешен свирят заедно. Издават първите си три албума под името Каскадьори, а от 2008 г. насам имат 9 издания като Odd Crew. На 9-годишна възраст за пръв път свири в тогава най-голямата зала в България - Зала 1 на НДК. След издаването на първия албум на Каскадьори, групата започва да свири с Васко Кръпката. 

Мартин Профиров или Марто от P.I.F./Марто от Силует както е по-известен ще направи своята дебютна клиника на тазгодишния Sofia Drum Fest. Бидейки един от най-активните барабанисти през последните години, ще ни разкрие какви качества са нужни, за да бъдеш активен музикант на свободна практика, как да оцеляваш в банда с доминиращо женско присъствие, ще ни сподели своите виждания за музицирането и за доброто позициониране на барабаните в музиката, като партии, темброво и колко всъщност е важен изборът на правилен инструмент.

Марто работи и като тон-режисьор - в студио и наживо и ще наблегне върху тези аспекти - избор на интрумент, пасващ на музиката, избор на микрофони и как да се адаптираме работейки в различна среда, в студиото или на живо, в малък клуб или на открито. Естествено Марто ще отговаря на въпросите на публика и ще ни посвири някои от любимите си песни.

Ненчо Стефанов NinYo ще изпълни няколко парчета от предстоящия му солов албум, ще сподели с публиката на Sofia Drum Fest някои от най-важните неща, които е научил от срещите си с легендарни имена в света на барабаните, като Vic Firth, Dennis Chambers, Simon Phillips, Sonny Emory и други. NinYo ще ви разкаже за процеса по снимането на реклама или филм и как да се представите така, че да ви извикат отново.

Михаела Найденова ще открие фестивала с първата клиника в кариерата й. Ще ни изсвири няколко нови инструментални трака и ще поговори за пътя, който е изминала, довел я до това да бъде първият български артист на Meinl и DW. Естествено ще отговаря и на въпроси от публиката.