Барак и Мишел Обама подкрепят Камала Харис за президент

САЩ
15:00 - 26 Юли 2024
772
Барак и Мишел Обама подкрепят Камала Харис за президент

Бившият президент Барак Обама и бившата първа дама Мишел Обама подкрепиха кандидатурата за президент на вицепрезидента Камала Харис във видеоклип, публикуван в петък, предаде СиЕнЕн.

„Мишел и аз не бихме могли да се гордеем повече, че можем да те подкрепим и да направим всичко възможно, за да преминеш през тези избори и да влезеш в Овалния кабинет“, казва бившият президент на Харис в телефонен разговор, към който се присъединява и съпругата му, според видеото.

Харис благодари на семейство Обама за подкрепата и изрази благодарност за десетилетното им приятелство.

„О, боже мой. Мишел, Барак, това означава толкова много за мен. С нетърпение очаквам да направя това с вас двамата, с Дъг и с мен“, каза вицепрезидентът.

„Но най-вече искам да ви кажа, че думите, които изрекохте, и приятелството, което дадохте през всичките тези години, означават повече, отколкото мога да изразя, така че благодаря и на двамата. Това означава толкова много. И ние също ще се забавляваме с това, нали?“, добави тя.

Бившата първа дама заяви, че се гордее с Харис и очаква предстоящите избори да бъдат исторически.

„Не мога да проведа този телефонен разговор, без да кажа на моето момиче, Камала, гордея се с теб. Това ще бъде историческо събитие“, каза тя на Харис.

В съвместно изявление, с което обявиха подкрепата си, семейство Обама похвали Харис и изброи нейните постижения.

„Но Камала има нещо повече от автобиография“, се казва в изявлението. „Тя има погледа, характера и силата, които са необходими в този критичен момент. Не се съмняваме, че Камала Харис има точно това, което е необходимо, за да спечели тези избори и да постигне резултати за американския народ.“

В изявлението се допълва: „В момент, когато залогът никога не е бил по-голям, тя дава на всички ни основание да се надяваме.“

Обама и Харис, предполагаемата кандидатка на Демократическата партия, са поддържали редовна връзка и той й е служил като съветник, както е правил през 20-те години, откакто се познават, заяви източник пред CNN по-рано тази седмица.

Обама не подкрепи Харис веднага след като в неделя президентът Джо Байдън обяви, че няма да търси преизбиране.

„Имам изключителна увереност, че лидерите на нашата партия ще успеят да създадат процес, от който ще излезе изключителен кандидат“, каза тогава бившият президент в изявление.

Според източника Обама е смятал, че за Демократическата партия е важно да има легитимен процес, чрез който делегатите да изберат новия си кандидат. Съветник на Обама заяви пред Си Ен Ен, че бившият президент е възприел същия подход, както по време на първичните избори на Демократическата партия през 2020 г., като е наблюдавал отблизо с намерението да може да обедини партията, когато бъде избран кандидат - независимо дали това е Харис или някой друг. Изявлението на Обама имаше за цел да задържи фокуса върху Байдън - неговия бивш вицепрезидент - в деня, в който той обяви, че вече не се стреми към втори мандат, каза съветникът.

Преди това Обама подкрепяше усилията на Байдън за преизбиране, като присъства на няколко събирания на средства, на които бяха събрани милиони долари, заедно с това участваше в модерирани разговори с Байдън и изпращаше съобщения, с които насърчаваше поддръжниците си да се включат като част от усилията за набиране на средства.

Демократите напредват бързо в процеса на номиниране на Харис, като в сряда партията прие правила за избор на кандидат за президент. Гласуването за официалната номинация на Харис вероятно ще започне на 1 август.

Правилата предвиждат церемониални гласувания за президент и вицепрезидент, както и гласуване на партийната платформа по време на конгреса на Демократическата партия, който ще се проведе в Чикаго от 19 до 22 август. Докато церемониалният вот за президент ще се проведе като поименно гласуване, вотът за вицепрезидент вероятно ще бъде гласуван с глас.

Харис все още не е избрала своя вицепрезидент. Както Си Ен Ен вече съобщи, екип от юристи и съветници провежда едно от най-ускорените търсения на вицепрезидент в съвременната американска история, като целта е кандидатът да бъде обявен преди 7 август.