Бареков даде Тотев на етичната комисия на ГЕРБ заради корупция

Политика
15:03 - 26 Юли 2019
6876
Бареков даде Тотев на етичната комисия на ГЕРБ заради корупция

Николай Бареков и гражданското сдружение „Филибелии за национално Съединение” изпратиха сигнал в Етичната комисия на ГЕРБ срещу кмета на Пловдив Иван Тотев, научи Lupa.bg. Писмото е адресирано до лидера на партията Бойко Борисов и до председателя на комисията Валентин Радев.

В него се твърди, че пловдивчани сигнализират „за моралното разложение, арогантното поведение и невъобразимото забогатяване на кмета на града Иван Тотев.” Според граждани от града под тепетата градоначалникът изграждал неприемлив образ на ГЕРБ в Пловдив.

„Множество факти доказват и връзките между Иван Тотев и Цветан Цветанов, който явно менторстваше години наред над пловдивския кмет. Разпънатият чадър от бившия втори в ПП ГЕРБ насърчаваше този изграден от кмета и фамилията му корупционен политически модел, вероятно това не се е случвало безвъзмездно”, пише Бареков.

Според бившия евродепутат фамилията Тотеви е превърнала Пловдив в донор за техния семеен бизнес, известен като „Фирмата на Мама Роза”. „Всички факти и обстоятелства около това лице създават напълно основателни съмнения, затова че използва властта, за да облагодетелства себе си и роднините си, а не да благоустроява града, макар да получава значима държавна помощ през последните 8 години”, се твърди в сигнала до Бойко Борисов и Валентин Радев.

В него се посочва, че откакто Иван Тотев застава начело на града фамилията вдига огромен хотел, построява и бизнес сграда до него, придобива къща, вила и апартамент в гръцки курорт, закупува земята под "Каменица" и започва да вдига жилищни и офис сгради. 

В писмото на лидера на „Презареди България” се проследява имущественото състояние на кмета на базата на неговите имуществени декларации, подавани всяка година в Сметната палата в регистъра на лицата, заемащи висши публични длъжности.

„Според пловдивчани в декларациите на Тотев липсва един тънък момент, който той не е длъжен да декларира, а именно рязкото повишаване на благосъстоянието на фирмите на майка му Роза Тотева”, твърди бившият евродепутат.

"През всичките тези години семейство Тотеви води изключително висок стандарт на живот според пловдивчани, а кметът Тотев често е забелязван да шофира много мощни и скъпи джипове, които не фигурират в декларациите му. Семейството почива на екзотични и скъпи места, а подозренията за корупционни практики се сипят като летен дъжд върху Тотев. Но затова пък си има щедри родители, които да покриват разходите му. Основният въпрос е как и защо фамилията Тотеви процъфтява, умножавайки многократно богатството си, от момента, в който Иван Тотев заема поста на градоначалник", сигнализират Етичната комисия на ГЕРБ Бареков и гражданското сдружение „Филибелии за национално Съединение”. 

От сигнала става ясно, че първият си и най-голям удар прави майка му Роза Тотева с приватизирането на някогашното общежитие и Център за усъвършенстване на строителни кадри, на мястото на които днес се издига хотел "Империал". Държавният имот става частен през 1999 г., когато регионалният министър Евгени Бакърджиев продава 80% от дяловете на "Квалификация консулт" ЕООД на "Плутон 1" ЕООД, чийто собственик е майката на днешния пловдивски градоначалник.

"Модернизацията на имота и превръщането му в един от най-луксозните хотели обаче започва след влизането на сина й Иван Тотев в политиката. Цената на реконструкцията се оценява на около 10 млн. лв., а изпълнител е „Главболгарстрой – Пловдив“  АД. По-интересно е обаче, че във времето, в което Тотева получава парите от „Главболгарстрой – Пловдив“, компанията получава обществена поръчка от местната управа за строеж на „Колодрум“, стойността на която от близо 7 милиона и 700 хиляди лева по първоначален инвестиционен проект нарасна на повече от 61 милиона лева. За този обект многократно е получавано държавно субсидиране, изразходвани са и доста общински средства. През години са подавани множество сигнали по случая, но без резултат", пише още в писмото до Етичната комисия на управляващата партия.

В него се припомня, че през 2017 г. прокуратурата повдигна обвинение за престъпление по служба срещу кмета на Иван Тотев за нанесени щети на общината за близо 7,8 милиона лева при изграждането на зала „Колодрума“. В доклад Агенцията за държавна финансова инспекция установи, че при три от 13-те обявени обществени поръчки по проекта са допуснати общо 22 нарушения. В резултат на това община Пловдив е била ощетена със 7 777 340 лева. Въпреки всички факти и доказателства по случая, уличаващи лицето в злоупотреба, до поемане на отговорност не се стигна. Апелативният съд определи решението на първата инстанция за незаконосъобразно и посочи, че Тотев напълно е съдействал на органите при разследването.

 През същата 2017 г. кметът на Пловдив Иван Тотев се сдоби и с обвинение в престъпление по служба заради строежа на зоопарка в града. Според държавното обвинение градоначалникът е предоставил в нарушение на Закона за обществените поръчки (ЗОП) строителството на обекта на фирма "Запрянови 03", за да набави облага на дружеството от 1 милион лева. Специализирания наказателен съд обаче прие, че обвинението за извършени нарушения при изграждането на зоопарка е необосновано и нелогично.

Oсвен майката, която се изявява като крупна бизнесменка в града, интерес буди и братът на Иван Тотев – Георги Тотев и участието му в редица дружества и сделки, се казва в сигнала до лидера на ГЕРБ.

Там пише, че към момента кметският брат е съдружник или собственик в 7 дружества и участва в още 2 обединения и консорциуми. „ЕС АЙ ДИВЕЛОПМЪНТ“ ЕООД е най-известното дружество, управлявано от Георги Тотев. Именно с него той закупува по-голямата част от терена на бившата пивоварна "Каменица". По-важно тук е да се упомене фактът, че за първите две години от съществуването си (2016 и 2017) дружеството публикува нулеви отчети и не реализира приходи, а фирмата е осигурител едва на едно лице.

"В публичното простанство многократно за изнасяни факти и доказателства, които ясно показват, че общината в лицето на Иван Тотев саботира сериозни инвеститори в Пловдив, които развиват бизнес в сферата на кметския брат (IT сектора) му и реално се явяват негови конкуренти. Крупни бизнесмени определят отношението на кмета като крайно арогантно и неотговарящо на изискванията за заеманата от него позиция. Те са категорични, че в години с цел облагодетелстване на фамилията е саботиран бизнес за милиони, който е можело да докара хиляди работни места в града", пише още в писмото до Етичната комисия.

Не на последно място Николай Бареков и гражданското сдружение изтъкват, че сартът на Пловдив 2019 е емблематичен пример как една прекрасна възможност за реклама на града и страната може да бъде опропастена за дни от алчност и некадърност. "Харчовете за откриването бяха меко казано стряскащи. Става въпрос за 5-цифрени суми, раздавани на килограм от лицето Иван Тотев за управление на проекти, технически персонал и продуциране на неясно какво. Талантите, които трябваше да прославят България при откриването на Европейската столица на културата, получиха най-малко - общо 105 000. На този фон 880 000 лв. за продуцентите на събитието, 39 000 лв. за други продуценти, 8000 лв. за чернови на проекти, 23 470 лв. за майстор, пазил в Пловдив 1 час звука от вятъра, 72 000 лв. за техническо планиране съвсем естествено провокират любопитството и на прокуратурата. Дори доброволците на мероприятието се оказа, че са платени -  1000 души са си разделили 5 000 лв. Огромен скандал се възпламени и със сцената, за която се оказа, че държавата е платила три пъти повече (2,2 млн.лв.)  или с милион и половина повече от Шоуто на Слави (680 хил. лв) на същата немска фирма", привеждат факти авторите на сигнала за Тотев.

Според тях е крайно възмутително и неетично, че в работно време кметът плажува в Гърция в компанията на шефа на ВиК Спартак Николов, докато градът е затънал в ремонти, които се правят некадърно и същевременно излизат прескъпо на пловдивчани. 

В сигнала до Етичната комисия на ГЕРБ се настоява нейните членове да направят щателна проверка на изложените факти и да преценят дали охолният живот, който демонстрира чрез скъпоструващи джипове и почивки, луксозният хотел „Империал”, придобити терени и имоти за милиони Иван Тотев отговарят на имуществените му декларации.

"Относно изнесените факти и обстоятелства, които създават основателни съмнения за огромни злоупотреби с европейски средства, ще сезираме Европейската служба за борба с измамите /ОЛАФ/ и европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, след встъпването й в длъжност", се казва в заключение в писмото.

Преди дни Иван Тотев заяви, че няма да се кандидатира за кмет на Пловдив за трети път. Един от мотивите за решението му - след 8 години начело на втория по големина град у нас и натрупано вътрешно напрежение имал нужда от почивка.

Според източници от партията Тотев, който е общински лидер на ГЕРБ, нямал подкрепа за нов мандат начело на Пловдив. На конгреса на ГЕРБ в началото на юли премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов го даде като лош пример.