Бареков видя 4 големи грешки на Щаба: Вървим към катастрофа

Политика
19:31 - 16 Април 2020
10689
Бареков видя 4 големи грешки на Щаба: Вървим към катастрофа

Николай Бареков направи анализ на грешките на Оперативния щаб относно мерките срещу коронавируса. Журналистът и бивш евродепутат пусна мнението си на своята стена във фейсбук. Ето какво написа пловдивчанинът:

Дотук моите прогнози за развитието на епидемията се сбъдват на 99,9%, а моите препоръки като единствен български политик с опит в горещи точки на епидемии по света минават покрай ушите на Щаба и МС. Поради липса на сериозно отношение към карантината от страна на Щаба, а не на народа, кризата навлиза във фазата на катастрофа. Допуснати грешки:

1. Допускане на масово влизане на българи от точки на епидемията преди месец от Италия, Испания, Германия и Швейцария без проследяване, без спазване на карантината(в гетото няма и как да стане поради липса на битови условия) и без тестуване. Тези българи се установиха в гетата на София, Пловдив и Сливен и сега ще ги взривят. А взривът в гетата беше най-лесни предвидим - носители на заразата от чужбина, липса на хигиенна среда и липса на условия за социално дистанциране, огромен брой хора с имунни и хронични заболявания. Грешките на Щаба и липсата на опит заложиха катастрофалния изход още в първите часове на ИП. Народът му вика “Изпусната работа”. А можеше всички новопристигнали роми с инфекция или в карантина, които нямат условия в къщи, да бъдат изолирани за 20 дни в Центровете за настаняване на бежанци, които стоят празни.

2. Липса на превантивни мерки и дезинфекция на въпросните гета. Проспиване на епидемията в гетата през първите седмици от нейното развитие. Аз предупредих още преди месец! Давам пример с Ухан, където китайските власти заливаха улиците със спирт направо от цистерни. Това трябваше да се случи в гетата още към 15 март.

3. Липса на хинин в аптеките за превенция и лечение. Липса на точни и най-вече правилни инструкции към населението и личните лекари как да се провежда лечението при първите симптоми на болестта в домашни условия.

4. В момента Щабът и Правителството не изкачват кривата на пика, а обратно - са се юрнали с нас и братовчедите от гетата по нанадолнището и ще сринат крехката ни здравна система с погрешен алгоритъм за лечение на болестта и тестуване на населението. Всичко, което направиха в Германия и Южна Корея, тук се направи наопаки!

Прогноза: Пикът в България ще изненада и щаба, и премиера. Сериозният взрив ще настъпи след края на епидемията в Европа и ще изуми и потресе света с огромния брой поразени подобно на някои други места. Очаквам да се наложи хуманитарна помощ от чужбина. Обръщам се към народа да Спазва правилата за социална дистанция, да се готви за кризата, а не да се юрва при роднините за Великден. Особено столичани ще сеят заразата, ако изберат топлото време и провинцията за празниците. Не подценявайте ситуацията!