Барелеф на Абай Кунанбаев на яхтеното пристанище на братя Диневи

Казахстанският поет бе почетен в Алеята на героите в Свети Влас

Култура
17:25 - 10 Август 2020
4566
Барелеф на Абай Кунанбаев на яхтеното пристанище на братя Диневи

Барелеф на казахстанския поет, философ и основоположник на казахската класическа литература Абай Кунанбаев откри в Свети Влас посланикът на Казахстан в България Темиртай Избастин. Събитието е по повод 175-години от рождението на философа.

Барелефът е поставен на "Алеята на героите", която се намира на яхтеното пристанище на братя Диневи в курортния град. Върху скулптурното изображение е изписан цитат на поета "Човек е дете на своето време и ако той е лош, за това са виновни и неговите съвременници". На церемонията по откриването бе и бившият външен министър Соломон Паси, а също и граждани на Казахстан.

Паси каза, че дипломатическите отношения между България и Казахстан са започнали преди 28 години, но отношенията по същество са възникнали преди повече от 1300 години, когато българските племена са тръгнали от Централна Азия към днешна България, за да стигнем през последните 20 години до Брюксел. Възхищавам се от делата на фондация "Българска памет - братя Диневи", защото във времена на световно рушителство България чрез фондацията дава пример за конструктивен градеж, добави Соломон Паси.

Абай Кунанбаев е универсална личност, чиито мащаб надхвърля Централна Азия, и заради това решихме да бъде част от "Алеята на народите" в Свети Влас, каза писателят Стоян Райчевски, директор на фондация "Българска памет - братя Диневи". Той каза, че барелефът е поставен по инициатива на фондацията, която през последните 30 години е финансирала множество родолюбиви и културни начинания. 

Райчевски посочи, че сред тях е и "Алеята на народите", която е единствената по рода си у нас. На нея са поставени бронзови барелефи на национални герои от различни държави. Сред тях са тези на Васил Левски, поета-революционер Христо Ботев, Шандор Петьофи, адмиралите Хорацио Нелсън и Фьодор Ушаков, Ханс Кристиан Андерсен, Джузепе Гарибалди, френския маршал Филип дьо Клерк, американския журналист Джанюариъс Макгахан и др.

В Свети Влас се намира и създадената от фондацията "Алея на Олимпийската слава". Там са наредени барелефи на 48 български спортисти, извоювали 52 златни медала от Олимпийски игри. В Свети Влас е и най-големият паметник на хан Тервел, издигнат със средства на фондацията. Райчевски каза, че "Българска памет - братя Диневи" е започнала изграждането и на "Алея на сценичната слава" в Свети Влас. Там вече се поставят бронзови барелефи на най-добрите български сценични артисти. През есента фондацията ще започне строителство на петата си православна църква "Свети Георги".