Баришников към Путин: Вашият руски свят ще умре от страховете си

Култура
17:23 - 01 Юни 2022
4670
Баришников към Путин: Вашият руски свят ще умре от страховете си

Прочутият руски балетист и хореограф Михаил Баришников изпрати отворено писмо до президента на Русия Владимир Путин, след като основаният от него сайт за помощ към жертвите на войната - "Истинската Русия" ("Настоящая Россия"), бе блокиран от Федералната служба за надзор в сферата на съобщенията, информационните технологии и масовите комуникации -  Роскомнадзор.

Баришников е един от създателите на платформата заедно с писателя Борис Акунин и икономиста Сергей Гуриев. Те я основаха в самото начало на руската военна инвазия в Украйна, на 8 март т.г.

А ето и текста на писмото, публикувано днес от Meduza:

"Г-н Президент,

От страх вашите придворни са наредили да бъде блокиран нашият уебсайт - сайтът на "Истинската Русия". Страхът им е разбираем. Той ни дава увереност, че сме прави. 

Както и по-рано, когато в детството ми вашите тънковрати предшественици възлагаха на мен, сина на руски офицер, ролята на окупатор в Латвия, тя не ми прилягаше. Научих латвийски език и от 26-годишна възраст, завинаги отхвърляйки ролите, определени от вашите учители, вече почти половин век живея като човек на свободния свят! И все още ме наричат руснак. Наричат моя приятел Борис Акунин руски писател, а Сергей Гуриев - руски икономист. Хора като нас донесоха повече чест на руския свят от всичките ви неточни високоточни оръжия.

Вашият руски свят - свят на страха, свят, който гори учебниците по украински език, не може да просъществува, докато ни има нас, ваксинираните още в детството срещу тази чума. А нашия свят ще го бъде - въпреки всичките ви блокирания. Ние знаем как да съхраним ценностите на нашия руски свят. И вашият свят, ако не се събуди, ще умре от страховете си.

Вие знаете от какво се страхувате. И правилно се страхувате. Вие знаете кое оръжие удря точно!"

Сайтът на "Настоящая Россия" е бил блокиран на територията на Русия на 24 май, съобщават опозиционните медии. Сред заявените цели на проекта бе "помощ за жертвите на тази война - на първо място украинските бежанци, но ние искаме и да подкрепяме руските бежанци - хората, които не желаят да останат в Путинова Русия", припомня рускоезичният сайт, базиран в Латвия, rus.tvnet.lv.

Михаил Баришников е роден в Рига през 1948 г. Той е смятан за един от най-големите балетисти в историята, заедно с Рудолф Нуреев и Владимир Василиев. След обещаващо начало на кариерата му в Мариинския балет в Ленинград, при турне в Торонто през 1974 г. Баришников остава в Канада.

Известно време танцува на свободна практика, а впоследствие се присъединява към градския балет на Ню Йорк като главен танцьор, за да усвои стила на Джордж Баланчин. След това танцува в Американския балетен театър, където по-късно става художествен ръководител. Успехът му като драматичен актьор на сцената, в киното и телевизията го превръща в най-широко известния и признат съвременен танцьор и хореограф. 

През 1977 г. получава номинация "Оскар" за ролята на Юрий Копейкин във филма "Повратна точка". Играе и в сериала "Сексът и градът", както и във филма "Бели нощи" с Грегъри Хайнс, Хелън Мирън и Изабела Роселини.

Кариерата му е толкова бляскава, че световни знаменитости го характеризират като “гениално създание на природата”, а Лайза Минели е още по-въодушевена – нарича го “чудо”.