Баритонът Атанас Младенов от Софийската опера отличен с приза "Млад талант“

Общество
17:07 - 31 Август 2021
1149
Баритонът Атанас Младенов от Софийската опера отличен с приза "Млад талант“

На Международния форум „Културата и бизнесът – заедно в дигиталния свят" баритонът  Атанас Младенов - солист  от Софийската опера и балет бе отличен с наградата "Млад талант". Наградата му бе връчена от Снежка Михайлович, генерален секретар на Опера Ностра. Атанас Младенов благодари и призова всички да посещават спектаклите на Софийската опера. По този начин ще подкрепят културата и артистите.

Младенов завършва с отличие Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в класа по оперно пеене на проф. Нико Исаков. Специализира Росиниева музика при видния тенор и педагог Раул Хименес в Барселона. Постъпва като артист в Софийската опера и балет през 2012 година Гастролира успешно с „Риголето” и „Севилският бръснар” във Франция, в ролята на Джермано („Копринената стълба” от Дж. Росини) в Театро Росини, зала Педротти и Оперния фестивал в Пезаро, Граф Робинсън („Тайният брак” от Чимароза) в Театър Алесандро Бончи, град Чезена, Италия.

Високооценени са дебютите му в ролите на Белкоре (Любовен еликсир” от (Г.Доницети), Фредерик („Лакме” от Л. Делиб), Гаспаро („Рита” от Г. Доницети), в „Тоска”, „Бохеми” и „Джани Скики”, в ролята на Мустакатко („Златната ябълка” от П. Хаджиев).

Забележително е и участието му във „Вертер” от Масне и в премиерата на „Залезът на боговете”  и "Парсифал" от Р. Вагнер на сцената на Софийската опера и балет. Младенов е носител на сребърна купа от 14-я международният пролетен фестивал на изкуствата в Пхенян (Северна Корея) през 2005г. Носител е и на наградата и стипендията на „Ямаха” от първото издание за България на конкурса за млади оперни певци „Yamaha Europe Music” 2007 г. Стипендиант е на Българския културен институт „Борис Христов” в Рим през 2009 г.

Носител е и на много други отличия. Има и две награди „Златна лира“ в качеството си на участник в наградените продукции: „Джани Скики“ (Пучини), на Благоевградския камерен оперен театър, през 2008г. и „Залезът на Боговете“ (Вагнер), Софийска Национална опера и балет, през 2013 г.