Бърнабич: Сърбия е отворена за източни и западни инвеститори

ЕС
16:34 - 21 Април 2023
1592
Бърнабич: Сърбия е отворена за източни и западни инвеститори

"Сърбия се нуждае от инвестиции от целия свят и е отворена за капитали както от Изтока, така и от Запада", заяви сръбският министър-председател Ана Бърнабич на среща в Дъблин, съобщи „Блумбърг“. 

Бърнабич изтъкна, че е все по-сложно да се поддържа тази посока, тъй като светът става все по-поляризиран, но добави, че въпреки това Сърбия ще се опита да балансира, се казва в прессъобщение на сръбското правителство. 

"Искаме да бъдем напълно отворени за всички инвеститори. Що се отнася до инвестициите, Германия е най-големият ни партньор, САЩ са партньор номер едно на Сърбия в областта на услугите, докато Китай е най-големият вносител на сръбски стоки. Това е резултат от нашата отвореност към света, за да свършим възможно най-добрата работа в името на Сърбия", заяви министър-председателят.

Тя цитира „Финеншъл Таймс“, според чиито данни през последните няколко години Сърбия се е превърнала в световен лидер в привличането на преки чуждестранни инвестиции. Преди десет години Сърбия беше на ръба на банкрута, но под ръководството на сръбския президент Александър Вучич това се промени, отбеляза министър-председателят и добави, че безработицата е спаднала от 25 на сто до около девет.

Министър-председателят коментира и войната в Украйна, като подчерта, че Сърбия не е неутрална по отношение на войната, но и отчете, че ясно е осъдила руската инвазия, като припомни, подкрепата за всички резолюции на ООН, осъждащи подобни действия.

„В това отношение напълно сме съгласували политиката си с външната политика и политиката за сигурност на Европейския съюз“, каза премиерът и отбеляза, че санкциите не са решение, защото повече от всичко засягат обикновените хора.

От друга страна, тя отбеляза, че сръбските граждани са разочаровани, че същият принцип на зачитане на териториалната цялост и суверенитета не се прилага, когато става въпрос за Сърбия и статута на Косово. Бърнабич и добави, че Западът прилага двойни стандарти.