Барние към Джонсън: Ако не спазите обещанието, Брекзит ще е без сделка

Политика
13:38 - 31 Май 2020
2836
Барние към Джонсън: Ако не спазите обещанието, Брекзит ще е без сделка

Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние предупреди Борис Джонсън, че трябва да спазва обещанията си, ако иска да избегне двойния икономически удар от Брекзит без сделка и пандемията от коронавируса, пише Times. 

В ексклузивно интервю Барние обвини Джонсън в отстъпление от ангажиментите, поети в политическата декларация. Той му отправи ултиматум и го предупреди, че няма да има „споразумение на всяка цена“.

„Обединеното кралство предприема стъпка назад, две стъпки назад, три стъпки назад - от първоначалните ангажименти. Преговарящите от Обединеното кралство трябва да са в пълно съответствие с това, което премиерът подписа с нас. Защото 27-те държавни и правителствени ръководители и Европейският парламент нямат кратка памет", безапелационен беше Барние. 

Той подчерта, че ЕС помни много ясно текста, който е договорен с Борис Джонсън. "И ние просто искаме да видим, че това е спазено. Буква по буква! И ако това не стане, няма да има споразумение", отсече той. 

Преговорите стигнаха до безизходица на фона на притесненията в Европа, че правителството на Обединеното кралство се връща назад от политическата декларация.