Барометър: Над 7% марж между ГЕРБ и БСП при избори сега

Социолозите сметнаха, че ДПС и патриотите били с изравнени сили

Политика
13:34 - 12 Ноември 2020
2063
Барометър: Над 7% марж между ГЕРБ и БСП при избори сега

Марж от цели 7,3% в полза на ГЕРБ пред БСП при избори сега отчетоха социолозите от агенция "Барометър". Ако парламентарният вот е днес, 20,5 % биха гласували за Бойко Борисов, а 13,2 на сто биха дали вота си за БСП. 

ДПС (7,5) и ОП (7,3) са с почти изравнени сили, като в момента патриотите печелят подкрепа с позицията си по отношение на подкрепата на България за Северна Македония за членство в ЕС и нарастващото напрежение и терористични атаки в Ница и Виена на верска основа, извършени от мигранти, аргументират се социолозите. 

Следва да се има предвид, че ГЕРБ, БСП, ДПС и ОП - заемащи мястото на първите четири партии, са с ясно изразен и доказан в избори твърд електорат, който слабо се влияе от конюнктурни политически нагласи. Големият въпрос при тях е реалната изборна кампания и каква част от прилежащата им периферия ще успеят да активират. Това ще обуслови и окончателните им изборни резултати, пишат още експертите в анализа от проучването си сред 882 души.

Няма динамика в нагласите към партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ – 3,7% от избирателите биха го подкрепили при избори, като няма и промяна и в профила им – млади хора и от малки населени места.

Нараства броят на колебаещите се (8,8%), които имат потенциал да разместят подредбата при избори. Увеличава се делът и на тези, които категорично отказват да гласуват (30,2%).

Огромна част от анкетираните (81,1%) категорично заявяват, че страната ни трябва да подкрепи съседите ни за еврочленство само и единствено, ако Северна Македония признае общите си исторически корени с България. На база проучването може да се каже, че обществото ни е уморено от дългогодишната антибългарска кампания и не е склонно на повече отстъпки, независимо от причината за тях – сантименталност или геополитически интерес. За 9,1% не е приключен и въпросът за езика, говорен в Северна Македония – според тях подкрепа за членство в ЕС може да бъде дадена едва след като Северна Македония признае връзката му с българския език.

Много малък е делът на крайните и категорични мнения – 4,9% отказват подкрепа при каквито и да било условия, докато 2,9% са на диаметрално противоположно мнение, че България безусловно трябва да подкрепи съседката си в нейната европейска интеграция.

За повече от половината от анкетираните мерките, въведени от държавата в борбата с COVID-19 са адекватни сами по себе си, но все пак е нужно повече, за да са ефективни – 32,8% смятат, че проблем има в личната дисциплина, а за 27,2% отговорните органи не упражняват необходимия контрол. На фона на нарастващия брой заразени и недостиг на болнични легла и медицински персонал, 24,9% смятат, че са нужни още ограничения, за да се овладее темпът на заразата. За 11% обаче наложените рестрикции вече са прекалени – било заради икономическия им ефект или заради усещането за ограничаване на личната свобода.