Барса, Реал и Юве на война с УЕФА

Актуални новини
13:52 - 08 Май 2021
2437
Барса, Реал и Юве на война с УЕФА

Барселона", "Реал" (Мадрид) и "Ювентус" излязоха с обща позиция срещу Европейската футболна федерация (УЕФА) само ден след новината, че тя санкционира клубовете-основатели на Суперлигата. Проектът, който беше анонсиран преди седмици, беше спрян заради оттегляне на девет клуба.

Преди ден УЕФА обяви, че е постигнала договорка за санкции с клубовете, които се оттеглиха. На "Ливърпул", "Челси", "Манчестър юнайтед", "Манчестър сити", "Арсенал", "Тотнъм", "Интер", "Милан" и "Атлетико" (Мадрид) ще бъдат удържани по 5% от приходите за един сезон от евротурнирите. В допълнение като "жест на добра воля" клубовете ще направят дарение на обща стойност 15 милиона евро.

Президентът на УЕФА Александър Чеферин добави, че по-късно ще обсъди как да действа с "Барселона", "Реал" и "Ювентус". Едно от наказанията към тях може да бъде изваждане от европейските турнири.

"Със съжаление отбелязваме, че нашите приятели и партньори основатели на проекта Суперлига се оказаха в толкова противоречива позиция, като вчера подписаха редица ангажименти към УЕФА. Те действат непоследователно.

Въпреки това, като се има предвид, че материалните проблеми, които доведоха до 12-те клуба-основатели, които обявиха Суперлигата преди няколко седмици, не са изчезнали, ние отново повтаряме, че за да почитаме нашата история, за да почитаме ангажимента си към нашите заинтересовани страни и фенове, от полза на футбола и за неговата финансова устойчивост, ние носим отговорност да действаме отговорно и упорито да търсим адекватни решения въпреки неприемливия и продължаващ натиск и заплахи от страна на УЕФА", пише в позицията на трите клуба.