БЪРЗИ И ЯРОСТНИ: Смелчаци от цяла България скачат в ледените води за Богоявленския кръст (СНИМКИ)

Традиционното ледено хоро в Калофер завърши с предложение за брак

Топ
14:30 - 06 Януари 2020
4276
БЪРЗИ И ЯРОСТНИ: Смелчаци от цяла България скачат в ледените води за Богоявленския кръст (СНИМКИ)

Десетки смели мъже от цялата страна скочиха безстрашно в реки и язовири, за да спасят Богоявленския кръст, като така за поредна година запазиха традицията на един от най-светлите християнски празници. Всички те се обединиха около българщината и пожелаха на всички сънародници здраве, благоденствие и просперитет на страната ни.

На Богоявление в Калофер с традиционното "Мъжко ледено хоро" извадиха кръста от замръзналите води на река Тунджа. Хвърленето от свещеника дървено разпятие бе хванато от мъжете и дадено от кмета на Калофер Румен Стоянов на най-малкия участник 4-годишния Любомир.

Мъжкото ледено хоро в Калофер.

И тази година традицията бе спазена и първо в ледените води на Тунджа влязоха калоферци с песента "Залюбила е Василка". Около 150 родолюбиви български мъже и младежи, спазиха дългогодишната калоферска традиция и се хванаха на Богоявленското "Мъжко ледено хоро".

29-годишният Кирил Темелакев предложи на приятелката си на колене

Традиционното ледено хоро в Калофер завърши по изненадващ начин – с предложение за брак. На колене с пръстен в ръцете падна пред приятелката си 29-годишният Кирил Темелакев от София. Без да се замисли, тя каза: „да“.

„Честно казано не очаквах. Изненадата е огромна! Вълнението, емоцията. Не знам какво да ви кажа, обичам те“, заяви пред БТВ неговата развълнувана приятелка.

31 души нагазиха в леденото море, за да спаят Богоявленския кръст в Бургас, сред тях и трима американци.

Бургас

Заради прогнозите за опасно вълнение и бурен вятър през тази година ритуалът се проведе на брега, а Моста беше затворен и охраняван строго. 

Светинята извади 22-годишният бургазлия Яким Георгиев.

27-годишият шампион по таекуондо Николай Томанов улови хвърления във водите на Благоевградска Бистрица Богоявленски кръст.

Николай Томанов от Благоевград с останалите участници в надпреварата на мъжко хоро след спасяването на Богоявленския кръст.

В ритуала участваха близо 30 мъже, а за Томанов това е втора година, в която влиза във водите.

Благоевград

Усещах, че кръстът ще дойде при мен, каза на излизане от реката Николай. Той пожела здраве на хората, които един по един целуваха богоявленския кръст.

Полицай бе най-бърз в надпреварата за спасяването на Богоявленския кръст в залива край Балчик. На големия християнски празник 41-годишният Драгомир Георгиев стигна пръв от петнайсетина плувци до реликвата. За втори път през последните години вадя кръста, а усещането в студената вода е даже приятно, каза на излизане от морето победителят.

Зверино

Десетки смелчаци се хвърлиха в ледените води на река Златица във врачанското село Зверино, за да спасят Богоявленския кръст. Извади го кметът Стоян Петров.

Варна

Близо 65 души се хвърлиха днес в морето край Варна, за да хванат кръста. Температурата на водата бе около 8 градуса, а на въздуха - 4. На Великия Богоявленски водосвет присъстваха представители на местната и държавната власт, офицери от военния флот, общественици и много граждани.

Варна

Пръв до кръста стигна 27-годишният Александър Николов, специалист в сферата на информационните технологии. Той уточни, че хваща кръста за трети път. Младият мъж пожела на всички българи здраве, успехи и щастие.

За пореден път най-възрастният участник в надпреварата за кръста бе Васил Тепеделенев. Той е на 80 години. По думите му скача в морето на Богоявление повече от 20 години и през това време никога не се е разболявал.

Монтана

18-годишният Мартин Миланов от Монтана стигна пръв до кръста в ледените води на езерото Монтанезиум в областния град на празника Богоявление днес. Мартин получи 100 лева награда от местната община и благословия от протосингелът на видинската митрополия архимандрит Антим, който хвърли кръста.

Монтана

Общо 14 мъже от Монтана скочиха във водите на езерото след кръста, като всеки участник получи по 20 лева от местната община.

Велико Търново

Над 30 души влязоха в студените води на река "Янтра" във Велико Търново, за да спасят Богоявленския кръст. Пръв до него успя да стигне 38-годишният Петър Филев. Той участва в ритуала за първи път, почитател е на спорта и е част от движението "Търново рънс", в което членуват любители на природата, спорта и здравословния начин на живот.

Георги Георгиев е късметлията, уловил богоявленския кръст в Търговище. Девет смелчаците се хвърлиха в студените води на градския шадраван на площад "Свобода", за да спазят ритуала на Йордановден.

Ловеч

Тридесет и четири годишният Ивайло Енчев за четвърта поредна година извади богоявленския кръст от студените води на река Осъм в Ловеч. Заедно с него в реката се хвърлиха още единадесет младежи.

"Усещането е адреналин, удоволствие, традицията, най-вече здравето. Пожелавам на всички да са живи и здрави. Здравето е най-важно, всичко друго може да се постигне със здрави ръце, здрав разум и здраво тяло", заяви 34-годишният мъж.

Двайсет и пет годишният Тодор Велинов извади богоявленския кръст от водите на Дунав край Силистра. В реката скочиха единайсет смелчаци, за да извадят кръста, който хвърли Доростолският митрополит Амвросий.

През последните двайсет години три пъти кръстът не е хвърлян в Дунав - два пъти заради замръзването на реката и заради кончината на Доростолския митрополит Иларион.

Ритуали имаше и в други крайбрежни селища в областта.

Елин Пелин

Каварна

Русе

Перник

Сред смелчаците, които скочиха за кръста в Сухиндол, тази година имаше и жена. Таня Катева от Бяла черква не се поколеба да влезе в ледените води с мъжете. Тя разказа, че много пъти е скачала за разпятието в Русия, а в Красно градище днес й беше за пръв път.

Там Богоявленският кръст за втора поредна година беше спасен от 31-годишният Тихомир Савов.