Башибозукът не успя: Боклукът ще затрие Батак

Актуални новини
13:20 - 30 Януари 2020
2402
Башибозукът не успя: Боклукът ще затрие Батак

Масово недоволство сред жителите в Батак срещу стоварването на тонове италиански боклук в пустеещия бивш военен завод в града. Депонирането на боклука се извършва от казанлъшка фирма, която е получила разрешение от регионалната екоинспекция в Пазарджик за изпълнението на тази дейност.

Оказва се, че по документи фирмата си е извоювала право да депонира 6 пъти повече отпадъци, отколкото самата община Батак може да генерира за цялата година.

Хората твърдят, че отпадъците са депонирани в халето преди месеци, без те да бъдат предупредени и без тяхно съгласие.

„Според нас тук има много опасни и канцерогенни отпадъци, които ще замърсят много въздуха. Мислим, че мястото на тези боклуци не е тук, тъй като тук има хора, които искат да живеят в една нормална среда”, разказват протестиращи.

„Башибозукът не успя, но боклукът ще ни затрие”, недоволстват местните. „За съжаление за опасния отпадък, който застрашава околната среда, разбрахме от фейсбук. Преди време беше обявено, че тук, в Батак, имаме най-чистия въздух. Тук сме малко хора, но какво означава това, че трябва да умрем ли?”, питат протестиращите.

Според тях се вижда, че складираният отпадък не е индустриален. Те допълват, че ги притеснява и фактът, че никой не охранява мястото.

Заради създалото се напрежение фирмата складираща боклука обещава, че още понеделник ще започне да извозва отпадъците на друго място. От РИОС Пазарджик казват, че съдържанието не е опасно, но на фирмата ще бъде съставен акт заради разхвърлените текстилни вълна от балите. Глобата е от 7 до 20 хиляди лева.