Баща се бори децата му да не бъдат отнети от Норвегия

Майката е подсъдима в скандинавската държава, мъжът не иска приемни семейства за малчуганите

Общество
09:24 - 06 Август 2019
7104
Баща се бори децата му да не бъдат отнети от Норвегия

Баща се бори двете му деца да не бъдат върнати в Норвегия и да не бъдат настанени в приемно семейство. Чавдар Георгиев има 2 деца - момченце и момиченце на 7 и 4 г., чиято майка е норвежка.

Георгиев се разделя с жена си преди 2 г., след като тя е арестувана за големи финансови престъпления. Жената е задържана през декември 2017 г. Вкараха я в изолатор, стоя 7 месеца там. Постоях 20 дни, не вярвах, че е толкова сериозно, но като мина мярката за неотклонение реших да се прибера, разказа Георгиев пред Нова телевизия. Той извежда легално децата от Норвегия.

Чавдар Георгиев

През март 2018 г., след излизането й от ареста, майката завежда дело по Хагската конвенция за отвличане на децата.

На първа инстанция българският съд казва, че децата не са нелегално изведени - предвид задържането на майката и здравословното състояние на момченцето, разказа самият Георгиев. В решението обаче се коментирало незаконно задържане. Той се притеснява за съдбата на децата, ако бъдат върнати в Норвегия.

На 24 септември започва наказателното дело на майката и обвиненията срещу нея се сериозни. Ако тя влезе в затвора да излежава ефективната си присъда, децата ще бъдат дадени на две отделни приемни семейства, няма да им се разрешава да говорят на български и ще им сменят имената, за да не бъдат намерени, притеснен е бащата.

Днес делото му се гледа от Апелативния съд.