Баща вдигна храм в Стара планина в памет на сина си

Петко Илиев построи сам църквата "Св. св. Николай и Пантелеймон”, която е най-високо изградената в България

Общество
22:05 - 03 Януари 2020
7472
Баща вдигна храм в Стара планина в памет на сина си

Сопотчанинът Петко Илиев гради храм високо в Стара планина в памет на сина си, загинал в лавина през 2003 г. Църквата ще носи името на светците „Св. св. Николай и Пантелеймон”, съобщи Varhove.com.

Храмът е разположен едва на няколко метра от хижа „Рай” в Стара планина и ще бъде най-високо изграденият в България.

„Да загубиш детето си е едно от най-страшните неща. Времето не лекува, болката си остава. Ако не се мобилизираш да правиш нещо, ти си загубен”, казва Петко Илиев.


До завършването на църквата изминават цели 15 години. Мястото е трудно проходимо – стига се пеша или на кон. Всички материали за храма са изнесени на конете на Пейо, който по това време работи към хижа „Рай”.

В каузата се включват доброволно и стотици хора от цяла България. „Всеки един вече, който е донесъл камък, съм го снимал. Дори тези, които са носели камъни и мен ме е нямало, са ми оставяли с бележки от кого е. Камъни се донесоха от много места, не само от България – от Алпите, Мусала”, разказва Петко Илиев.


Камък по камък, ден след ден храмът е построен. Рамо до рамо с Петко Илиев през годините на построяването на храма е и Милена Стойкова, която работи по създаването на документален филм за храма. Той носи работното име “Щастливите камъни“ и за да бъде завършен е необходимо да бъдат събрани още средства. Храмът също има нужда от финансова подкрепа, за да продължи да се поддържа.


Който иска да помогне с дарение, може да се свърже с Петко и Милена: Петко Илиев – 0877234249, [email protected], Милена Стойкова – 0897296377, [email protected]