Бащата на еврото - Жак Делор почина на 98 години

Френският политик 10 години ръководи Еврокомисията и бе архитектът на обединена Европа

Актуални новини
19:36 - 27 Декември 2023
4320
Бащата на еврото - Жак Делор почина на 98 години

На 98-годишна възраст почина французинът Жак Делор, който е една от водещите фигури в изграждането на единна Европа, предаде Франс прес, като се позова на дъщерята на Делор - Мартин Обри. Делор е починал тази сутрин в дома си в Париж в съня си, поясни Мартин Обри, която е социалистка и е кмет на френския град Лил. 

Жак Делор е бивш председател на Европейската комисия, смятан е за баща на еврото и е водеща фигура и във френската левица.

Жак Делор беше министър на финансите при президента Франсоа Митеран (1981-1984 г.). По това време той беше начело на допитванията до общественото мнение и социалистите искаха да го издигнат за кандидат за президент за изборите през 1995 г., но Делор отказа. Той направи това в телевизионно предаване, гледано от 13 милиона зрители. Така Делор попари надеждите на социалистите.

"Не съжалявам за това, но не казвам, че съм бил прав", сподели той години по-късно, през 2021 г. в интервю за изданието "Поан". "Прекалено много бях загрижен за моята независимост и се чувствах различен от онези, които ме заобикаляха. Моят начин на правене на политика не беше същият", каза тогава Делор.

Жак Делор е начело на ЕК от 1985 до 1995 г. и от Брюксел той се превърна в един от архитектите, оформили контурите на съвременната единна Европа, в основата на което беше създаването на единния пазар, подписването на Шенгенските договори, на Единния европейски акт, стартиране на програмата за студентски обмен "Еразъм", реформата на общата селскостопанска политика, създаването на Европейския икономически и валутен съюз, което доведе до създаване и на еврото.

През март 2020 г. Делор призова държавните и правителствените глави на страните от ЕС да са по-солидарни в момент, в който те се караха относно общия европейски отговор на пандемията от Ковид-19.

Заедно с мозъчните си тръстове "Клуб свидетел" ("Club tйmoin") или "Наша Европа ("Notre Europe"), превърнал се после в "Институт Жак Делор", базиран в Париж, Брюксел и Берлин, Жак Делор пледира за засилване на европейския федерализъм и призова за повече дързост и смелост в момента, в който настъпваше Брекзит и в който към ЕС се отправят атаки от всякакъв род популисти, посочва Франс прес.