Бащата на Грета: Тя страдаше от депресия 3-4 години

Новини
09:30 - 30 Декември 2019
3367
Бащата на Грета: Тя страдаше от депресия 3-4 години

Бащата на Грета Тунберг разказа как дъщеря му е станала еко -войн. Пред BBC Radio 4 Today, актьорът Сванте Тунберг заяви, че Грета е страдала от депресия в продължение на "три или четири години", преди да започне да пропуска часовете в петък, за да протестира срещу изменението на климата през 2018 година.

Родителят на шведската екоактивистка заявяи, че поради депресията, тя спряла да говори и отказала да яде. Сванте започнал да прекарва повече време с Грета и по-малката ѝ сестра Беата в дома им в Швеция.

14-годишната Беата е диагностицирана с хиперактивност с дефицит на вниманието, синдром на Аспергер и обсесивно-компулсивно разстройство. Тя вече е борец за феминистката кауза и амбициозна певица. Грета има и Аспергер и обсесивно-компулсивно разстройство, но тя посочи аутизма си като "свръхсила", а не като тежест.

Съпругата на Сванте - известната оперна певица Малена Ерман, заради семейството е прекратила договорите си. 

Бащата на Грета разказа, че тя нарекла родителите си „огромни лицемери“ за това, че не вземат достатъчно сериозно проблема с климата.

Сванте заяви, че смята за "лоша идея" Грета да отиде на "фронтовата линия" в борбата срещу изменението на климата, но поясни, че дъщеря му се справя с критиките "невероятно добре".

В края на дългите четири месеца, в които момичето пътуваше от Европа до Америка и обратно, както и изявите ѝ на срещата на върха на ООН за климата в Ню Йорк и климатичната конференция в Мадрид, Грета се завърна в Швеция и възобнови протестите си в петък.

Баща ѝ каза, че се надява нещата да станат „по-малко интензивни“ за семейството и добави, че вярва, че Грета иска да се върне в училище.

Родителят придружаваше дъщеря си на нейните трансатлантически пътешествия, но вече няма да има нужда да го прави, тъй като на 17 януари тя навършва 17 години.