Бавария обяви извънредно положение заради коронавируса

Затварят за две седмици всички обществени заведения от сферата на отдиха

Новини
12:58 - 16 Март 2020
3716
Бавария обяви извънредно положение заради коронавируса

Южната германска провинция Бавария обяви извънредно положение, за да се бори с разпространението на епидемията от коронавируса, и създаването на кризисен фонд от 10 млрд евро за фирмите, засегнати от кризата, предаде ДПА.

Премиерът на провинцията Маркус Зьодер съобщи това в баварската столица Мюнхен, като каза, че мерките се вземат в отговор на "експоненциалното развитие" на пандемията и започват да действат незабавно.

Извънредното положение означава предаване на пълномощия от местните власти на провинциалното правителство в Мюнхен. "Всички усилия на властите трябва да бъдат целенасочени и координирани", подчерта той. Затварят се всички обществени заведения от сферата на отдиха. Зьодер конкретно посочи сауни, басейни, кина, клубове, барове, дискотеки, казина, музеи, спортни площадки, фитнес зали, музикални школи. Кафенета и ресторанти ще могат да работят от 6 до 15 часа, предаде БТА.

Тези ограничения засега се въвеждат за две седмици. "После ще видим", посочи Зьодер.

В цяла Германия до момента са регистрирани над 5000 случая на заразени с коронавируса. От тях над 800 са в Бавария - най-богатата германска провинция с население от 13 милиона, която граничи с Австрия на юг.