Бавят доставката на 65 000 дози ваксина за бебета

Очаква се до 10 дни да пристигнат 15 000 дози

Топ
15:16 - 01 Август 2023
2778
Бавят доставката на 65 000 дози ваксина за бебета

Липсва ваксината срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б и вирусен хепатит тип Б. Това показва справка към 30 юли, публикувана на сайта на Столичната РЗИ.

Според задължителния имунизационен календар на страната тази ваксина се поставя на бебета на втория, третия и четвъртия месец след раждането им.

"Преди дни получихме писмо от представителя за България на производителя на ваксината, с което ни уведомяват, че има затруднения в производството и че ще има забавяне на доставката за август", каза д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Ваксината вече няма да се произвежда с досегашното ѝ наименование,

уточни той. По думите му новата доставка на ваксината, която се очаква до 10 дни, ще съдържа 15 000 дози. След нормализиране на производствения процес, наименованието на ваксината ще бъде едно и също за цяла Европа.

Министерството на здравеопазването е информирано за предстоящо забавяне на доставката на 65 000 дози от изпълнителя по договора, но

прави всичко възможно в най-кратки срокове да бъде решен проблема с доставката. Очаква се до 2-3 седмици да има наличности от ваксината.

Подробна информация за предстоящата доставка се очаква до няколко дни, допълниха от министерството.

"Ако поставянето на тази ваксина се забави с един или два месеца, не е притеснително", посочи д-р Милица Дочева, специализант по педиатрия към Клиниката по педиатрия в болница „Лозенец“. По думите ѝ, ако имунизирането се забави в по-дългосрочен план, не би било благоприятно, особено за определена група от подлежащите на ваксинация.

На тази възраст има и други задължителни ваксини, както и препоръчителните – срещу ротавирусни инфекции, които трябва да се поставят на бебетата, каза още д-р Дочева. Тя посъветва родителите да не отлагат имунизациите на децата си.

"Има доста голямо ваксинално покритие на населението срещу заболяванията, така че те да не се развиват в обществото", каза още д-р Дочева. По думите ѝ докато в обществото има над 80% покритие, няма риск за съответната неваксинирана група.