Бази в България в повишена готовност заради терористичен риск

Не сме виждали такова ниво на заплаха от поне 10 години, споделят американски служители

У нас
15:42 - 01 Юли 2024
3972
Бази в България в повишена готовност заради терористичен риск

Няколко военни бази на САЩ в Европа са поставени в състояние на повишена готовност. Нивото на защита на силите е било повишено до второто най-високо поради опасения, че терористична атака може да бъде насочена срещу американски военен персонал или съоръжения.

Това се е случило в неделя, посочва CNN, като цитира специализираното издание Stars and Stripes.

Базите, включително гарнизонът на американската армия в Щутгарт, Германия, където се намира европейското командване на САЩ, повишиха нивото си на готовност до състояние за защита на силите "Чарли" в неделя, съобщиха официалните лица.

Подобни директиви бяха изпратени и до други бази в Германия, включително военните бази Рейнланд-Пфалц и Рамщайн, които заедно формират най-голямата американска военна общност в чужбина.

Гарнизонната тревога в Рейнланд-Пфалц включва Баумхолдер и отдалечени обекти в Румъния и България.

Един от американските служители, който е разположен в база в Европа, заяви пред CNN, че

не са виждали такова ниво на заплаха "от поне 10 години",

и каза, че то обикновено означава, че военните са получили "активна и надеждна заплаха". Този статут "се прилага, когато се случи инцидент или се получи разузнавателна информация, която показва, че е вероятно да има някаква форма на терористично действие или насочване срещу персонал или съоръжения", според американската армия.

Запитан за промяната, говорителят на Европейското командване на САЩ, к-н Дан Дей, отказа да коментира конкретните нива на защита на силите. Но той заяви пред CNN, че постоянно се оценяват различни фактори, които играят роля за безопасността на американската военна общност в чужбина.

“Като част от тези усилия често пъти предприемаме допълнителни мерки, за да гарантираме безопасността на нашите военнослужещи. От съображения за оперативна сигурност няма да навлизаме в конкретни мерки, но оставаме бдителни".