„Алфа Рисърч“: Избори през април, влизат 6 партии

Актуални новини
21:36 - 05 Януари 2021
3119
„Алфа Рисърч“: Избори през април, влизат 6 партии

„В политиката нещата трябва да се правят навреме и обмислено. Днешните консултации щяха да имат ефект, ако се бяха провели преди президентът да беше обявил предпочитаната от него дата за избори...

Винаги над консултациите ще тегне сянка на съмнение - или има опит за подпечатване на предварително взето решение, или да се легитимира отмяна на вече обявената дата“. Това каза пред БНР Боряна Димитрова от „Алфа Рисърч“.

По думите ѝ има висока степен на вероятност изборите да се проведат през април.

„Между 15 и 21 декември направихме проучване и регистрирахме 10% спад в желанието на хората да гласуват в сравнение с допитване, което правихме през септември. В тази седмица на декември имаше изостряне на епидемиологичната обстановка, неяснота как ще се развие кризата.

Колкото по-големи са страховете на хората, толкова повече се снижава готовността за участие в изборите... Рискът от ниска избирателна активност не трябва да се пренебрегва... Изследването сочи още, че ако изборите бяха днес, в парламента биха влезли шест партии. Преднината на ГЕРБ пред БСП е едва 2%. На трето място е партията на Слави Трифонов“, коментира социологът.

Според резултатите от проучването за управляващата партия биха гласували 24.3%, а за БСП - 21.9 на сто. През септември данните на "Алфа рисърч" пак показваха, че ГЕРБ води пред партията на Корнелия Нинова, но с едва 0.9%.

Трета се нарежда партията на шоумена Слави Трифонов "Има такъв народ" с 10.2 на сто. ДПС пък събира 7.4% подкрепа.

За "Демократична България" и обединението около Мая Манолова "Изправи се.БГ" пък биха гласували съответно 6.1% и 4.9%.

Според Димитрова е много вероятно изборите да се проведат през април, а не на 28 март, но от промяната ще последват репутационни щети за държавния глава. По думите ѝ над започнатите от Румен Радев консултации ще тегне "сянка на съмнение - или има опит за подпечатване на предварително взето решение, или да се легитимира отмяна на вече обявената дата".

Димитрова допълни, че начинът, по който ще бъде определена датата на изборите, ще окаже влияние върху начина, по който ще се гласува...

"Ако при едни избори на първи план е стремежът да се привлече максимален брой избиратели, то на втори план ще бъде умението да се убеди избирателят какви са червените линии - в какви коалиции една политически сила може или не може да влезе... Не изключвам вариант за нестабилна управленска коалиция“, допълни тя.