„Амазон“ с компромисен план, за да избегне огромна глоба от ЕС

ЕК обвини корпорацията, че се възползва от своите предимства да промотира продуктите си за сметка на конкурентите

Новини
17:45 - 13 Юни 2022
2683
„Амазон“ с компромисен план, за да избегне огромна глоба от ЕС

Американската компания за онлайн търговия „Амазон“ (Amazon) предлага да споделя маркетингови данни с търговците, които използват нейната платформа и да подобри видимостта на продуктите, които те продават, съобщи Ройтерс.

Целта на корпорацията е да убеди регулаторните органи на Европейския съюз да прекратят до края на годината своето разследване срещу нея, без да ѝ налагат глоба. Това твърдят запознати източници, цитирани от Ройтерс.

Европейският съюз може да глоби „Амазон“ със сума, която се равнява на до 10 процента от оборота на компанията в глобален мащаб, съобщи Ройтерс през миналата година.

През 2020 г. Европейската комисия обвини корпорацията, че се възползва от своите предимства да промотира продуктите си за сметка на конкурентите си, които продават чрез нейната онлайн платформа.

„Амазон“ е обект на разследване и поради предполагаеми практики, с които „натрапва“ своите оферти, както и офертите на търговците на дребно, които използват нейната логистична и транспортна мрежа. 

Политиката на „Амазон“ да избира продуктите на определени търговци на дребно да се показват в прозорчето „купи“ на нейната платформа, също се проверява от регулаторните органи на ЕС.

Сега компанията предлага да споделя част от маркетинговите данни, които е събрала, с търговците, използващи нейната платформа. Освен това от „Амазон“ ще създадат второ прозорче „купи“, което ще е видимо на тяхната онлайн платформа. В него ще бъдат представяни продукти на други търговци, ако в първото прозорче „купи“ се вижда продукт, който се предлага за продажба от самата корпорация, твърдят запознати със ситуацията, цитирани от Ройтерс.