„Арла фудс“ очаква цените да продължават да растат

Компанията очаква млечните продукти да останат скъпи и потреблението да намалява

Новини
12:49 - 30 Август 2022
2102
„Арла фудс“ очаква цените да продължават да растат

Компанията „Арла фудс“, която е кооперативна собственост на над 9400 фермери от Дания, Швеция, Германия, Белгия, Люксембург и Великобритания, обяви, че покачването на цените през първата половина на годината е увеличило приходите ѝ, предаде Ройтерс.

Същевременно от компанията предупреждават, че потребителите неминуемо ще започнат да харчат по-малко, тъй като се очаква цените да продължават да растат.

Продажбите на „Арла фудс“ за първите шест месеца на годината са нараснали със 17 на сто до 6,38 милиарда евро, макар и като цяло продадените обеми да са намалели.

Компанията допълва, че повишените цени няма да доведат до увеличение на продукцията, тъй като растат и цените за фермерите. От „Арла фудс“ казват, че цените на торовете са скочили със 145 процента, на горивата - със 134 процента, а на фуража за едрия рогат добитък - с 36 процента.

Компанията заключава, че в ситуация на обща несигурност и политическа нестабилност втората половина на годината ще бъде още по-трудна от първата, а цените на млечните продукти ще останат високи, което пък ще намали потреблението и доверието на клиентите.