„Аурубис“ обяви най-успешната финансова година в историята си

Производителят на метали се похвали с близо 40 на сто растеж на оперативната печалба

Новини
12:19 - 21 Декември 2022
1902
„Аурубис“ обяви най-успешната финансова година в историята си

Водещата германска група за производство на метали „Аурубис“ (Aurubis) е продължила положителното си развитие през финансовата 2021/2022 година, приключила на 30 септември, и след силния резултат през предходната година още веднъж е постигнала най-успешната си финансова година досега, съобщи компанията в комюнике. 

Производителят на метали е постигнал оперативна печалба от 532 милиона евро преди данъци и е превишил миналогодишния резултат (коригирана печалба от 381 милиона евро) с около 40 на сто. Оперативната възвръщаемост на вложения капитал също се е увеличила в отчетния период, достигайки 19 на сто (при 16,2 на сто през предходната година). 

През изминалата финансова година „Аурубис“ се е възползвал от повишените цени на металите, най-вече за промишлени метали като мед, олово и никел.

Oсвен това благодарение на значителното увеличение на продажните цени приходите от сярна киселина са били значително по-високи през отчетния период, отколкото през предходната година. Дружеството е осъществило по-висок обем продуктови надценки благодарение на значителното повишение на равнището на търсене на медни продукти.

По-високите такси за рафиниране за други рециклирани материали и много добрите оперативни резултати, най-вече на завода на „Аурубис“ в Пирдоп, са допринесли за общия резултат, отбелязва компанията. 

„Много сме доволни от този резултат. Той е солидна основа за успешното прокарване на нашия амбициозен стратегически курс за растеж. Предвидените инвестиции ще бъдат финансирани с наши собствени ресурси“, заяви главният изпълнителен директор на „Аурубис“ Роланд Харингс. 

Компанията продължава успешно да осъществява стратегията си за устойчив растеж (Driving Sustainable Growth). В допълнение към примери като проектите за рециклиране (иновативно рециклиране на метали в остатъчни материали – ASPA) и повишаване на капацитета за рециклиране на промишлените метали никел и мед – BOB) в двата белгийски завода и американския завод в Ричмънд, щата Джорджия, които се изпълняват в момента.

„Аурубис“ одобри тази седмица още три стратегически проекта с общ инвестиционен обем от 530 милиона евро. 

Компанията е готова да инвестира в следващия етап на разширяване на модулната система за рециклиране в американския си завод в Ричмънд. Втори модул за рециклиране с инвестиция на стойност около 250 милиона евро е предвиден за завода в американския щат Джорджия, а допълнителни 90 милиона евро са одобрени за корекция на капиталовите разходи за инфраструктурни изисквания и инфлация.

Проектът за комплексно рециклиране в Хамбург (CRH) включва инвестиции на стойност 190 милиона евро за комплексно рециклиране и междинни продукти в централата на компанията в Северна Германия. 

Третият одобрен проект е за разширяване на съществуващата фотоволтаична централа на площадката в Пирдоп. 

Най-голямата фотоволтаична централа за собствени нужди у нас е на „Аурубис“

Първоначален инвестиционен обем от около 12 милиона евро ще бъде използван за значително увеличаване на мощността на съществуващата централа от 14 мегавата на 24 мегавата. На по-късен етап ще бъдат закупени за 8 милиона евро слънчеви панели за допълнително разширяване на соларния парк.

Със значителното разширяване на съществуващия соларен парк в завода в Пирдоп  „Аурубис“ още веднъж показва амбицията си да постигне въглеродна неутралност

на производствените си операции преди 2050 година. Капацитетът на целия парк отговаря на годишното потребление на около 9000 домакинства и ще спести над 500 000 тона въглеродни емисии за планиран 15-годишен период на операции, се уточнява в комюникето. 

„Последователно осъществяване на стратегията ни посредством допълнителни стратегически проекти ще ни позволи да допринесем в по-голяма степен за отговорното и устойчиво използване на критични метали за енергия и преход към мобилност“, заяви Роланд Харингс. "Като най-ефективната и устойчива металургична мрежа разполагаме с експертния опит и предлагаме най-добрите решения за преработка и рециклиране на стратегически важни метали на бъдещето за кръгова икономика“, каза Харингс.