„Аурубис“ с цел: До 2030 г. 20% от енергията - възобновяеми енергийни източници

На територията на завода в Пирдоп е изграден най-големият фотоволтаичен парк за собствени нужди от 10 мегавата

Новини
13:09 - 19 Май 2022
2631
„Аурубис“ с цел: До 2030 г. 20% от енергията - възобновяеми енергийни източници

Медодобивната индустрия е енергоемка, но „Аурубис“ е енергоефективна компания. Това каза мениджърът на енергийни проекти в „Аурубис България“ Мартин Катинов по време на конференция в София на тема "Декарбонизация - българският преход и актуални практики от бизнеса“, организирана от Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) в партньорство с Френско-българската търговска и индустриална камара (ФБТИК).

Той посочи, че въглеродният отпечатък на „Аурубис“ в сравнение със средното глобално ниво в индустрията е наполовина на другите. От компанията смятат, че все още имат доста сериозен потенциал в тази тема и се работи усилено в тази насока.

За постигането на целите за въглеродна неутралност през 2050 г., „Аурубис“ работи в много различни насоки, добави Катинов. Той даде за пример използването на отпадната топлина на компанията в Хамбург за отопление за част от града, като плановете са този проект да се разшири. Има цел да бъде изграден най-големият фирмен парк за зареждане на електромобили със 150 зарядни станции. Освен това се работи сериозно и в сферата на възобновяемата енергия.

„Аурубис“ са си поставили цели да купуват възобновяема енергия, да използват собствени мощности за произвеждане на възобновяема енергия, както и за зелен водород вместо изкопаеми горива.

През 2021 г. на територията на завода на „Аурубис България“ в Пирдоп е изграден най-големият фотоволтаичен парк за собствени нужди от 10 мегавата. Очакваното годишно производство ще бъде около 11 500 мегаватчаса, като може да бъде дори и повече. От това ще се спестят над 15 000 тона емисии, сравнено с производството на енергия, ако то бъде от въглищни централи, посочи Катинов.

Той изтъкна, че целта е 20 процента от енергията на „Аурубис“ да бъде от възобновяеми енергийни източници до 2030 г. 

„Аурубис България“ е част Aurubis AG - водеща международна група за производство на метали, базирана в Хамбург, Германия. Основната дейност е преработването на медни концентрати, производство на рафинирана мед, регистрирана на Лондонската метална борса като бренд „Пирдоп“, на медни аноди и вторични продукти като сярна киселина и железен силикат. Заводът на „Аурубис България“ е разположен в Средногорието.