„Байер“ губи трето дело в САЩ за поражения от глифозат

57-годишен мъж трябва да получи обезщетение от 332 млн. долара

Новини
13:32 - 01 Ноември 2023
2286
„Байер“ губи трето дело в САЩ за поражения от глифозат

Германската химическа корпорация "Байер" (Bayer) загуби трето поредно дело в САЩ, заведено срещу нея с обвинения, че препаратът глифозат, който тя произвежда, причинява рак при хората, предаде ДПА, на която се позова БТА.

Съдебно жури в щатския съд на Калифорния в Сан Диего отсъди, че 57-годишен мъж трябва да получи обезщетение в размер на 332 милиона долара въпреки твърденията на "Байер", че има силни аргументи в своя защита.

Германската компания за пореден път изрази убеждението си, че глифозатът е безвреден за хората.

Съдът разпореди "Байер" за изплати 7 милиона долара компенсация и още 325 милиона долара наказателни щети.

Германската компания твърди, че присъдата е необоснована, а размерът на наказанието - противоконституционен. Според адвокатите на "Байер" в рамките на процеса са допуснати "значими, правно оборими и очевидни грешки".

Съдебните състави в САЩ редовно присъждат огромни суми на ищци по подобни дела, които после съдиите сериозно намаляват, посочва ДПА.

"Байер" всъщност наследи проблемите, създадени от препарата "Раундъп", съдържащ спорния химикал глифозат, след като през 2018 г. закупи "Монсанто" (Monsanto) за 60 милиарда долара.

Още същата година беше произнесена първата присъда срещу германската корпорация, последвана от вълна от искове. "Байер" все пак спечели цели девет преди последователно да загуби три.

В понеделник компанията обяви, че ще обжалва решението по предишните две осъдителни присъди.

През 2020 г. "Байер" започна програма по уреждане на съдебните искове, без да се стига до съд. Досега компанията е решила проблемите с много от оплакванията. Отчетите ѝ за 2022 г. показват, че от общо 154 000 подадени жалби 109 000 вече са уредени или са отхвърлени като неотговарящи на условията за компенсация.

В края на 2022 г. "Байер" съобщи, че е заделил 6,4 милиарда долара за уреждане на вече заведени или бъдещи дела, свързани с глифозата.