„Български пощи“ със 72 млн. лв. просрочени задължения

Увеличаване на заплатите с 19%, както и стойността на ваучерите от 60 лв. на 100 лв., ще намали социалното напрежение в дружеството, надява се министър Христо Алексиев

Новини
17:51 - 14 Февруари 2023
2021
„Български пощи“ със 72 млн. лв. просрочени задължения

С 19 процента ще бъдат увеличени заплатите на служителите в „Български пощи“ тази година. Това стана ясно след подписаното днес споразумение между Министерството на транспорта и съобщенията и синдикатите в дружеството. 

Споразумението за увеличаване на работните заплати с 19%, както и стойността на ваучерите от 60 лв. на 100 лв., ще намали социалното напрежение в дружеството, заяви вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, след като главният изпълнителен директор на „Български пощи“ ЕАД Филип Алексиев и представителите на синдикалните организации в дружеството, страни по Колективния трудов договор, подписаха споразумение.

Лидерите на КНСБ и КТ „Подкрепа“ Пламен Димитров и Димитър Манолов, които също присъстваха на подписването, коментираха, че е хубав знак, че не се стигна до протести, а до споразумение, което ще направи по-добър живота и труда на служителите на пощенския оператор.

Нашето желание беше да има и по-голямо увеличение, но трябва да държим устойчиви финансовите параметри на дружеството.

Надявам се увеличението на заплатите да доведе по-добра мотивация на служителите“, коментира Христо Алексиев. Той обяви, че започва подготовката на план за оздравяване на дружеството. По думите му мерките могат да доведат в 3-годишен период до увеличаване на пазарния дял на пощенския оператор в куриерските услуги до 10 процента, както и до навлизане в сектора на финансовите и финтех услугите.

Предприети са сериозни действия по преструктуриране на задълженията на дружеството. Просрочените задължения на „Български пощи“ към момента са 72 милиона лева и тяхното преструктуриране ще доведе до спестяване на около 6 млн. годишно, посочи още Алексиев.

Една от причините за натрупване на дълговете е и хакерската атака на Пощите през миналата година, защото много от клиентите тогава са се пренасочили към частните оператори.

Проблемите на „Български пощи" са наслагвани много назад във времето, каза вицепремиерът. „Само поради хакерската атака, която се случи месец април минала година, пощите са претърпели загуби в размер на 17 млн. лв. Тези пропуснати приходи естествено са отишли в други оператори, предимно частни. При положение, че предишното ръководство на дружеството можеше да направи това, което ние

направихме и да премести цялата база данни в държавния облак. За мен е необяснимо, защо не е направено това действие по-рано във времето“,

отбеляза Христо Алексиев.

По време на събитието синдикалните лидери Пламен Димитров и Димитър Манолов апелираха държавата да гарантира равни условия за работа на държавните и частните оператори в определени сектори на икономиката. Тяхната позиция, е че понякога държавните стопански субекти са поставени в по-неблагоприятни конкурентни условия.