„Баща ми бояджията“ с Калин Врачански закрива сезона в Софийската опера

В мюзикъла специално участие има и Славчо Пеев

Култура
16:01 - 27 Септември 2021
1870
„Баща ми бояджията“ с Калин Врачански закрива сезона в Софийската опера

На 27 и 28 септември Софийската опера ще представи мюзикъла "Баща ми бояджията". Един от най-обичаните филми на българското кино идва от екрана на сцената на Софийската опера.

За създателите на филма режисьорът Пламен Карталов писа: "Поклон и уважение към авторите на музиката Петър Ступел и Константин Драгнев, към автора на сценария Васил Цонев, към поета Кръстьо Станишев и към създателите на филма "Баща ми бояджията" с режисьор Стефан Ив. Димитров, хореограф Богдан Ковачев, художник Николай Сърчаджиев и диригент Вили Казасян, вдъхновили ме за постановката на първата сценична версия на мюзикъла."

В серията от хитови мюзикъли, поставени на сцената на Софийската опера са между реализираните отдавна най-напред като филмови продукции със световна слава, “Mamma Mia!”, „Клетниците“ и „Шрек“. И едно ново заглавие до тях, като привилегия за публиката на Софийската опера, е най-новото предложение за мюзикъл на оперната сцена „Баща ми бояджията“, с първата му сценична версия на Пламен Карталов.

Режисьорът, който постави за първи път в България мюзикълите „Цигулар на покрива“, „Булевардът на залеза“, „Фантомът на операта“, „Mamma Mia!“, „Клетниците“ и др. дава сега шанс не само да се привлича нова публика в Операта, но по нов начин да се интерпретира за сцена една изключителна кинодраматургия на българския мюзикъл „Баща ми бояджията“.

За постановката на „Баща ми бояджията“ в Софийската опера беше поканена и репетираше със специална роля Татяна Лолова. Въпреки преждевременната й загуба, тя получи почетно участие в ракурсите на действието на режисурата, за да бъде, макар и за кратко, винаги в духа на спектакъла.

В главната роля ще видим Калин Врачански. Със специалното участие на Славчо Пеев. Всички останали роли в  сценична интерпретация на „Баща ми бояджията“ се изпълняват от Весела Делчева, Ангел Христов, Мариана Цветкова, Димитър Станчев, Красимир Динев, Силвана Пръвчева, Бисер Георгиев, Николай Петров, Пламен Гранжан, Емил Павлов, Николай Войнов, Александър Георгиев, Георги Джанов, Боян Арсов и др.

Шестте момчета са талантливите солисти на театър „Таласъмче“ с ръководител Димитър Костанцалиев и детска вокална група с ръководител Таня Лазарова. Диригент е Светослав Лазаров. Участват хорът и оркестърът на Софийската опера. Диригент на хора е Виолета Димитрова. Хореограф е Риолина Топалова, художници са Нела и Кристиян Стоянови.