„Берлинале“ с послание за възраждане на киното след ковид ерата

Решихме да преминем към фестивал с присъствие, защото наистина вярваме, че колективното преживяване е в центъра на един филмов фестивал, заявиха организаторите

Култура
18:08 - 19 Януари 2022
1515
„Берлинале“ с послание за възраждане на киното след ковид ерата

"Берлинале“, първият голям европейски филмов фестивал за годината, ще се проведе следващия месец присъствено, потвърдиха организаторите, точно когато се очаква вълната от Омикрон да достигне своя пик в Германия.

Изненадващо за някои наблюдатели, които очакваха за втора поредна година фестивалът да се проведе онлайн, „Берлинале“ обяви програма с 18 филма в конкурсната програма. Тя включва нови филми на французите Франсоа Озон и Клер Дени, сценаристката на "Карол" Филис Наги и предишния победител Паоло Тавиани от Италия.

Очаквайки хиляди гости от цял свят, директорите на фестивала Мариет Рисенбек и Карло Чатриан заявиха на виртуална пресконференция, че са изготвили план с държавните здравни власти за 72-то издание. Той включва по-кратка програма, изисквания към участниците да са ваксинирани или да са се възстановили от Covid-19 и по-малка публика, за да се осигури безопасността на участниците.

"Решихме да преминем към фестивал с присъствие, защото наистина вярваме, че колективното преживяване е в центъра на един филмов фестивал", каза Чатриан.

„Берлинале“, който заедно с Кан и Венеция се нарежда сред най-значимите европейски кинопрегледи, ще се проведе между 10 и 20 февруари. Но прожекциите за репортери, критици и участници от индустрията са съкратени до седем дни, последвани от четири дни филми за широката публика.

Кината и театрите в Германия все още работят, но повечето големи събития и панаири в страната са отменени, за да се ограничи разпространението на вируса.

Съобщението беше направено в момент, когато броят на новите случаи на Covid-19 в Германия за първи път надхвърли 100 000 за ден, а министърът на здравеопазването Карл Лаутербах прогнозира, че настоящата вълна от заразени ще достигне своя връх "в средата на февруари".