„Биг Брадър“ с цените в магазина тръгва от петък

Актуални новини
15:40 - 22 Март 2023
1927
„Биг Брадър“ с цените в магазина тръгва от петък

След повече от месец приготовления най-сетне служебната власт е готова със сайтът, който трябва да показва на българите как се формират цените на основните стоки и да им позволява да ги сравняват с тези в останалите страни-членки на ЕС.

Оказва се, че и търговските вериги също са склонили да подават информация за цените си към правителствената платформа, която ще се явява своеобразен “Биг Брадър”. По принцип следенето на цените е мярка, която бе временно въведена у нас за първи път още през лятото на 2007 г., когато кабинетът "Станишев" бореше високите храни, но от нея не последваха резултати.

Цените на 50 продукта ще се на фокус

"Информационната платформа за цените на храните е готова и ще бъде представена в петък", заяви в сряда на брифинг в Министерския съвет служебният вицепремиер и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев.

"Сайтът е готов. Проведохме разговори с търговските вериги. Това, което от тяхна страна е заявено, е, че те са склонни да публикуват своите цени на информационната платформа, която правителството изготви. Това ще доведе до много по-голяма прозрачност и проследимост. Хората ще имат информация за цените", коментира той.

Оказва се, че ще се публикуват цените на около 50 продукта. Правителството е поискало от хипермаркетите да публикуват своите най-ниски цени, не тези, които са на промоция. “Засега имаме предварително съгласие“, каза още Алексиев.

Санкции за разминаване между цената на сайта и в магазина

Ако се установи несъответствие между подадената информация от търговеца и цената на съответната стока на щанда в магазина, се предвиждат и санкции, стана ясно от думите на министъра. Най-вероятно това ще се възприема като нелоялна търговска практика, която по принцип се санкционира по Закона за защита на потребителите. Икономическият министър Никола Стоянов настоява таванът на санкцията да не е 50 000 лева, а с промяна да се промени на процент от оборота на фирмата.

Успоредно с това правителството хвърли преди няколко седмици в публичното пространство идеята за налагане на 10% таван на надценката за хипермаркетите. В последните дни обаче стана ясно, че идеята е претърпяла обрат и се работи по примера на Франция и Словакия за доброволно налагане на таван.

Нова система ще следи пътя на вносните храни

Нова система ще следи пътя на всички вносни храни по пътя им към българския потребител. Днес пускаме за публично обсъждане наредбата, която осигурява проследимост по цялата верига – за качеството, количествата и за цените на храните включително, съобщи в сряда пред Нова телевизия служебният министър на земеделието Явор Гечев.

„Това означава, че всяка продукция, която влезе в държавата, ще се декларира – който я внася в държавата и е първи търговец, който я пуска на пазара, трябва да декларира, че я пуска. Всеки следващ трябва да декларира в този софтуер количества и цена до крайния потребител, докато влезе в магазинната мрежа“, обясни министърът.

Проследимостта на храните е важна не само за цените, отбеляза Явор Гечев. Ако имаме лоша храна и имаме сигнал от международните институции, министерството на земеделието трябва да я изтегли за 24 часа, припомни той.

„Събираме всичко на едно място и на практика, ако заработи този регистър, мога да ви кажа до последния килограм къде в коя мрежа е отишла продукция и каква е структурата на целия пазар“, разясни министърът на земеделието. Той обясни още, че по този начин институциите ще имат информацията и ще я проверяват от името на потребителя.

„Комисията за защита на потребителите (КЗП), Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и Агенцията по храните ще могат до проверят всяко едно от нещата, всеки един елемент по ценообразуването на всеки елемент по цялата верига“, уточни Явор Гечев.

Предстои една друга наредба, след тази, която дава проследимост, каза още той. „Другата наредба ще каже конкретика по отношение на нелоялните търговски практики. Когато разликата на цените при производителя и при продавача е повече от 25% брутна цена или 10% нетна цена, те ще трябва да изясняват пред КЗП и КЗК този по-голям марж”, каза Явор Гечев.

Той уточни, че по темата с тавана на цените тепърва предстоят срещи с представителите на хранителните вериги у нас.