„Блага“ вест: Новите Covid мутации прескачат ваксините

Актуални новини
09:59 - 14 Юли 2022
3543
„Блага“ вест: Новите Covid мутации прескачат ваксините

Много малко вероятно е през лятото да бъдат затваряни заведенията заради увеличаването на броя на заболелите от коронавирус у нас. Това прогнозира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред Би Ти Ви.

Той напомни, че на първо време маските ще станат задължителни в болниците, ДКЦ-тата, социалните домове и пред кабинетите на общопрактикуващите лекари. Това са места, в които се събират болни хора и е по-вероятно да срещнем вируса, обясни епидемиологът.

В магазините и градския транспорт маски отново ще се изискват на следващ етап, ако се налага, допълни доц. Кунчев.

"Малко над две трети от българите са се срещали с Covid-19, ако съберем преболедувалите, имунизираните и скритата заболеваемост. Но новите варианти имат възможност да заобиколят този имунитет“, предупреди главният държавен здравен инспектор.

По думите му в страната ни има налични всички разрешени ваксини срещу вируса. Интересът към тях се завръща. Повечето хора си поставят първа или втора бустерна доза.

Най-лошият вариант е наесен да се появи коренно различен щам, но не вярвам това да се случи, коментира доц. Кунчев. Той допълни, че се правят опити са създаване на ваксина срещу щама "Омикрон", но проблемът е, че той непрекъснато мутира.

Нови 1021 заболели от Covid-19 за последното денонощие у нас

Новите случаи на коронавирус у нас са 1021 за последното денонощие. Те са установени при направени 5586 проби. Така малко над 18 на сто от всички тестове са положителни. Това показват данните от Единия информационен портал.

Над 62 на сто от новозаболелите не са били ваксинирани.

Най-много нови случаи са регистрирани в София - 279, както и в областите Варна (100) и Бургас (102). В останалите области на страната новите случаи са двуцифрени числа с изключение на Разград (2), Видин (7) и Шумен (7).

Двама души са починали от коронавирус за изминалото денонощие, като единият от тях не е бил ваксиниран.

Към момента активните случаи в страната са 10 457. От тях 493-ма заболели се лекуват в лечебни заведения, като 39 са в интензивни отделения.

Излекуваните през последното денонощие са 376.

Продължава да се увеличава броят на поставените дози с ваксини, като през изминалото денонощие те са 3644.

Така от началото на кампанията са поставени общо 4 432 086. От тях 2 062 836 са със завършен ваксинационен цикъл. С първа бустерна доза са 786 145 българи, а с втори бустер - 13 978.