„Бош“ ще прави автономни коли

Актуални новини
13:43 - 12 Април 2022
2488
„Бош“ ще прави автономни коли

Германският доставчик на автомобилни части "Бош" (Bosch) засилва подразделението си за автономни превозни средства с придобиването на британската стартъп компания "Файв" (Five), софтуерен разработчик с около 140 служители. Това предаде ДПА, цитирайки изявление на компанията.

Страните не разкриват финансовата стойност на сделката, която се очаква да бъде одобрена от правителствените органи за защита на конкуренцията.

Автономното шофиране трябва да направи пътния трафик по-безопасен, а партньорството с "Файв" ще предложи на клиентите "европейска технология" за да се случи това, каза президентът на бизнес сектор "Автомобилни технологии" на "Бош" Маркус Хейн.

Британският стартъп "Файв" е основан през 2016 г. и е изградил екип от експерти в облачния софтуер, роботиката и машинното обучение, съобщи "Бош". Това е още една стъпка от поредицата ходове на германската технологична компания за преориентиране към автономни превозни средства.

Преди няколко седмици компанията придоби също и специализираната в дигиталното картографиране "Атлатек" (Atlatec).

В началото на годината "Бош" и автомобилният гигант "Фолксваген" (Volkswagen) обявиха споразумение за сътрудничество в разработването на самоуправляващи се автомобили, включващо създаването на софтуерна платформа, способна да прави високо автоматизирани дейности, подходящи за масово производство.