„Бракуваме се” само с петима в обредната зала

Общество
13:19 - 25 Март 2020
2909
„Бракуваме се” само с петима в обредната зала

Столичният кмет Йорданка Фандъкова издаде заповед при сключване на граждански брак в обредните зали на София да присъстват само младоженците, свидетелите им, фотограф и съответното длъжностно лице от страна на Столична община.

"Не се допуска присъствието на други лица в залата и в прилежащата му територия в т. ч. пред сградата, в която се намира", се казва в заповедта. "Не се допуска провеждане на сватбени ритуали, извън обредните зали от настоящата заповед", е записано още в нея.

В срок до 17:00 часа на всеки петък директорът на Столичен дом за радостни обреди трябва да изпраща списък на предстоящите ритуали на началника на сектор „Общинска полиция“ в СДВР. Той ще бъде длъжен да предприеме необходимите действия и да създаде необходимата организация за недопускане струпването на хора пред обредните зали. "Настоящата заповед е в сила до преустановяване на обявеното извънредно положение", се казва още в нея.

Вече е активна единна информационна система по въпросите за COVID-19, съобщи още Фандъкова. Адресът е https://covidca77b26d.fra1.qualtrics.com/. В системата може да се влезе и през сайта на Столичната община - www.sofia.bg, в който има специална платформа, свързана с епидемията. Информационната система е изградена безвъзмездно от софийския офис на компанията SAP, съобщи „Сега“.

"С платформата предоставяме актуална и полезна информация по основите въпроси - какво да правим ако имаме съмнения, че сме били в контакт със заразени лица, какво да правят възрастните, завърналите се от чужбина и др. Събираме цялата информация на едно място и я обновяваме постоянно. Целта ни е гражданите да имат бърз достъп без да търсят страниците на различни институции. С платформата събираме и обратна връзка от гражданите за нуждата от друга информация, както и даваме още една възможност на доброволци и дарители да заявят желанието си за съдействие", коментира Фандъкова във фейсбук.