„Булгаргаз“ отговаря на бизнеса: Не сте задължени да купувате от нас

Икономика
17:30 - 28 Март 2023
2726
„Булгаргаз“ отговаря на бизнеса: Не сте задължени да купувате от нас

Държавният газов доставчик „Булгаргаз“ заяви на четирите работодателски организации, че бизнесът е свободен, както и всеки участник на пазара и ползвател на природен газ, да намери доставчик, а държавното дружество е готово да прояви гъвкавост, ако някой от клиентите поиска да премине към друг търговец.

От „Булгаргаз“ уверяват, че винаги са се стремили да осигуряват непрекъснати доставки на конкурентни цени, както и че спазват цялата нормативна уребда при определянето на предложенията си за формиране на цената.

В подробно изложение от три страници с много цитирани правни основания и наредби, от „Булгаргаз“ дават отговор на питането от вчера на АОБР как формират цените. Според бизнеса цената в България е по-висока спрямо котировките на европейските борси, като четирите организации настояват за незабавни мерки за намаляване на разликата, която, по техни изчисления, струва на индустрията по 42 млн. лв. месечно.

„Ясно личи, че освен, че започнахме да плащаме по-скъп газ от Западна Европа, ножицата се отваря с всеки изминал месец“,

заявиха вчера в гневно писмо работодателите.

Ръководството на държавното дружество обяснява, че сделките, които сключва, са за равномерна доставка през месеца, докато котировките „ден напред“ и „в рамките на деня“, които работодателските организации използват при сравненията си, се променят всекидневно поради различни причини - метеорологични, внезапни аварии, временен недостиг на конкретни пазари, планирани ремонти и т.н.

„Булгаргаз“ изчислява обаче, че

ако в регулираната цена не се включват количества от по-скъпото гориво, нагнетено в хранилището в Чирен, тя би била с около 15 на сто по-ниска.

Вчера едно от питанията на бизнеса бе именно за яснота какви стъпки ще се предприемат от държавата с тези скъпи количества природен газ.

Целта на извършената през 2023 г. актуализация на премията, използвана при формирането на свободно договорената цена, е да се покрият разходи на Булгаргаз, които са изключени от ценообразуването по регулирана цена от KEBP, съгласно Наредба 2 от 19.03.2013 г. Така определената цена за свободен пазар запазва възвръщаемостта на капитала на дружеството и гарантира прозрачност на цените на либерализирания вътрешен пазар, обясняват още от „Булгаргаз“.