„Част последна“ – книжна симфония в памет на Малер

Нещо за четене
17:13 - 23 Април 2021
4043
„Част последна“ – книжна симфония в памет на Малер

Век и малко след смъртта на великия диригент и композитор Густав Малер един актьор, сценарист и писател слага финален акорд на житейската му симфония. В романа си „Част последна“ Роберт Зееталер събира между две корици болката и благодарността към живота, меланхолията на спомените, опиянението от музиката и летящите риби в открито море.

Издадена в Австрия през миналата година, книгата излиза у нас с логото на „Лист“ в превод на корифея Любомир Илиев. Така амбициозното издателство отбелязва 110-годишнината от смъртта на Густав Малер, която се навършва на 18 май. Освен в родината на композитора и автора, досега „Част последна“ е излизала само в Нидерландия и Турция. Българското издание е подкрепено от Федералното министерство на изкуствата културата, държавната администрация и спорта на Република Австрия.

Зееталер разполага героите си на палубата на един кораб, потеглил от Ню Йорк през Атлантика. Увит в одеяла, тежко болният Малер се взира в океана и в отминалото време.

Зееталер предлага на читателя кинематографичен поглед към повествованието – картините от живота на Малер се сменят една след друга, ритъмът на изреченията оформя собствена мелодия. Авторът и неговият стил вече са добре познати на у нас.

Преди години видяхме Зееталер като актьор във филма „Младост“ на Паоло Сорентино във филма „Младост“, а след това у нас излязоха и романите му „Полето“, „Продавачът на вестници и цигари“ и „Цял един живот“. Писателската му кариера изобилства от различни отличия, а с работата си по „Цял един живот“ Зееталер попадна и в краткия списък на наградата „Ман Букър“.

Корицата и художественото оформление на книгата са дело на София Попйорданова.